Şeful Poliţiei Salonta, comisarul şef Alexandru Roxin, şi alte patru persoane au fost puse sub învinuire de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, sub acuzaţia de braconaj.
Potrivit reclamaţiei paznicilor de vânătoare de pe domeniul Boboştea, pe 5 februarie, grupul ar fi împuşcat un cerb fără autorizaţia Asociaţiei de Vânătoare «Cervus elaphus».
Potrivit paznicilor, suspecţii ar fi încercat să fugă cu un jeep, al cărui motor a cedat însă. La câţiva metri de jeep a fost găsit şi cerbul. Ofiţerii criminalişti au confruntat probele de sânge şi de păr cu cele găsite în bena camionetei. Iar în urma audierilor, procurorii au decis punea sub învinuire a suspecţilor.
Comisarul şef Alexandru Roxin a mai fost învinuit, în urmă cu câţiva ani, de procurorii de pe lângă Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru abuz în serviciu, însă instanţa i-a dat până la urmă câştig de cauză, achitându-l de acuzaţii.
Şeful Poliţiei Salonta, comisarul şef Alexandru Roxin, şi alte patru persoane au fost puse sub învinuire de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea sub acuzaţia de braconaj.
Potrivit sesizării formulate de paznicii de vânătoare de pe domeniul Boboştea, pe 5 februarie, grupul ar fi participat la o vânătoare pe domeniul Păuşa, însă ar fi împuşcat un cerb pe domeniul Boboştea, unde nu aveau autorizaţie din partea administratorilor, Asociaţia de Vânătoare «Cervus elaphus». Cei cinci au fost însă surprinşi de paznicii domeniului, care au găsit şi cerbul împuşcat.
„Se fac cercetări împotriva unor vânători suspectaţi de braconaj iar două persoane au fost reţinute pentru o zi. În acest stadiu al cercetărilor nu se dau publicităţii detalii pentru a nu impieta cursului anchetei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Păunel Galoş.
Cerbul împuşcat a fost evaluat de administratorul fondului Boboştea la 12.000 euro, prejudiciu imputat celor cinci suspectaţi de braconaj.
„Patrulam cu alţi trei paznici de vânătoare. Veneam dinspre Păuşa şi ne îndreptam spre pădurea de la Şauaieu când am auzit două focuri de armă. Am intrat pe drumul forestier şi am văzut urme de maşină, singurele pe drum. Ne-am luat după urme şi, după câteva minute am observat o camionetă. Exact când ne apropiam noi, patru persoane încărcau un cerb în benă”, a declarat un paznic de vânătoare pentru „Spinul”.
A „puşcat” şi motorul
„Când au observat că ne apropiem, s-au precipitat, au urcat toţi în maşină şi au demarat în trombă pe drumul forestier. A început o urmărire ca-n filme. Ne-am dat seama că suspecţii au motive să fugă, probabil că braconaseră ceva. Am sunat la Poliţie, relatând situaţia şi le-am mai spus că ne-am angajat în urmărire. Suspecţii au încercat din răsputeri să ne piardă. Au fugit ca sălbaticii, spre Mierlău. Au accelerat cât putea duce maşina. Nu mi-am imaginat că cineva poate conduce aşe de nebuneşte pe un drum plin de hârtoape şi de nămeţi. Intenţia era clară, să fugă de noi şi încercau din răsputeri să se îndepărteze. Dar nici noi nu ne-am lăsat, aveam şi noi maşină bună. Au reuşit însă, după vreo jumătate de oră, să se îndepărteze, până i-am pierdut din vedere. Noi, ne-am continuat drumul, după urme. Am intrat în Mierlău, unde un sătean ne-a spus pe unde au luat-o. La câteva sute de metri după ce am ieşit din localitate, pe drumul spre Calea Mare, am văzut maşina oprită, din motor ieşind aburi. Ne-am dat seama că li s-a stricat maşina. Am oprit în faţa lor, să-i blocăm, pentru orice eventualitate. Din maşină au coborât patru persoane. Un coleg s-a apucat să facă fotografii, apoi m-am legitimat şi i-am rugat pe cei patru din jeep să se identifice şi ei, dar nu au făcut-o”, a mai relatat paznicul de vânătoare.
Probe confruntate
Însă, potrivit paznicilor domeniului Boboştea, suspecţii au plecat pe jos, fără a putea fi opriţi.
Apoi, la faţa locului a sosit un echipaj al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IPJ Bihor care a făcut primele cercetări.
Aproape de jeep, bine ascuns sub zăpadă, a fost găsit un cerb de circa 200 kg. Ofiţerii criminalişti au prelevat probe de sânge şi păr de la vânat, pentru a fi confruntate cu probele din bena camionetei şi s-a determinat, după urme, traseul parcurs de camionetă. Iar în urma probelor adunate şi a audierilor efectuate, procurorii PCA Oradea au stabilit că se impune punerea sub învinuire a suspecţilor.
În această fază a cercetărilor, comisarul şef Roxin s-a abţinut deocamdată să-şi facă public punctul de vedere.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!