Prin decretul prezidenţial din 29 noiembrie 2010, inspectorului şef al ISU Crisana, colonel Ioan Baş, i s-a acordat gradul de general de brigadă, acesta fiind cel mai înalt grad între generali. Acum în vârstă de 47 de ani, Baş a absolvit ca şef de promoţie Şcoala de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne, arma pompieri, iar apoi a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca plus două cursuri post-universitare în specializările „Metode moderne de management financiar-bancar” şi „Tehnologii de încălzire utilizând microunde şi curenţi de joasă şi medie tensiune”.
În prezent este şi doctorand al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca, specializarea management, propunând teza „Managementul şi logistica situaţiilor şi serviciilor de urgenţă din România”. Din 2009 este inspectorul şef al ISU Crişana, anterior fiind prim-adjunct al inspectorului şef, şef de stat major şi adjunct al Comandamentului Brigăzii de Pompieri Crişana în cadrul aceluiaşi Inspectorat.
Proiecte derulate de ISU
ISU Crişana s-a remarcat în ultimii ani, atât prin intervenţiile cotidiene cât şi prin proiectele internaţionale menite să prevină sau să îmbunătăţească intervenţia la dezastre naturale, industriale sau ecologice.
ISU Crişana a finalizat anul acesta un proiect transfrontalier derulat alături de Administraţia Bazinală Ape-Crişuri sub titulatura „Prevenirea inundaţiilor şi reducerea urmărilor acestora prin fundamentarea deciziilor folosind un sistem informaţional integrat”. Proiectul finanţat cu 806.000 euro prin PHARE CBC RO-HU 2006 a inclus simulări de intervenţii la inundaţii, work-shop-uri precum şi realizarea «Sistemului informatic de asistare decizională» S2AD, care asigură atât automatizarea fluxurilor de date între ISU Crişana şi ABA Crişuri, cât şi schimbul de date în timp real între echipajele mobile de intervenţie şi punctele de comandă, ceea ce i-a conferit unicitate la nivel naţional şi potenţial de replicare.
Totodată, pe pagina de Internet a ISU Crişana se găsesc date despre implicarea acestei unităţi în proiecte tutelate de AWARE, NATO şi UE, intervenţii la inundaţii, accidente chimice sau pentru decontaminări. În cadrul acestor proiecte s-a colaborat cu servicii specializate din Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovenia şi regiunea Flandra.
Şi pentru SMURD
ISU Crişana s-a mai remarcat şi prin extinderea, an de an, a serviciului SMURD Oradea, al doilea înfiinţat în ţară după SMURD Târgu Mureş. Nu întâmplător, în urmă cu zece zile, Oradea a găzduit ediţia 2010 a conferinţei aplicative „Search and Rescue”, la care au participat pompieri din toată ţara şi invitaţi de marcă din Anglia, Germania şi SUA. Printre activităţi s-a numărat şi un exerciţiu la un incendiu simulat în parcarea subterană de la Lotus Market.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!