Șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor a prezentat la finele săptămânii trecute reprezentanților mass-media locale o analiză a examenelor la evaluarea națională și bacalaureat desfășurate în acest an.
Chestionat despre creșterea semnificativă a promovabilității înregistrată în acest an la evaluarea națională și în special la BAC (circa 11%) inspectorul general al IȘJ Bihor a declarat că „rezultatele înregistrate de elevii bihoreni la evaluare națională și bacalaureat se datorează în mare parte lor, dar și cadrelor didactice care i-au pregătit și celor din conducerile şcolilor. Cred că până la urmă toți, elevi şi profesori au înţeles că doar împreună, prin muncă, implicare şi responsabilitate se pot obține note mari. Aceste lucruri au făcut ca Bihorul să fie judeţul cu cea mai mare creştere a ratei de promovare la Bacalaureat, comparativ cu anul trecut”.
Având în vedere că la a evaluarea naţională procentul de promovabilitate pe județ a fost de 72%, iar la BAC de 69% (înaintea contestațiilor) inspectorul școlar general Alin Florin Novac-Iuhas a spus că va fi pe deplin mulțumit abia atunci când elevii bihoreni vor reuși să egaleze sau să depășească procentului înregistrat la nivel național.
Alin Novac-Iuhas a fost cel mai mulțumit de numărul ridicat de medii de 10 de la BAC (8 la număr), din care 4 au fost obținute de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. O altă satisfacție a șefului IȘJ este dată de faptul că în acest an nici o școală din Bihor nu a avut promovabilitate zero la evaluarea națională.
„Obținerea a cât mai multe note bune nu înseamnă altceva decât că învăţământul bihorean este unul de calitate”, a mai spus inspectorul şcolar general.
Cei mai cei și catalogul online
Conform IȘJ Bihor unitățile de învățământ care au obținut cele mai bune rezultate la BAC au fost toate din Oradea. Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Liceul Teologic Penticostal „Betel” şi Liceul German „Friedrich Schiller” au avut rată de promovare de 100%. Asta înseamnă că la cele trei licee toţi candidaţii prezenți au luat medii peste 6.
Lor li se alătură Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (99,5% rată de promovabilitate), Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” (aproape 96%), Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” (95%) şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” (94,99%).
La polul opus, cele mai slabe rezultate s-au înregistrat de Liceul Tehnologic din Cadea (14,29%), Liceul Teoretic din Bratca (20%), Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Oradea (21%), Liceul Tehnologic din Şuncuiuş (25%) şi Liceul Tehnologic nr. 1 din Salonta (30%).
Novac-Iuhas crede că un plus adus sistemului educațional din județ este implementarea catalogului electronic la majoritatea liceelor, precum și o contribuție importantă în obţinerea unor rezultate mai bune la BAC. Catalogul online fiind și un factor care a dus la scăderea numărului de absenţe a liceenilor, având în vedere faptul că părințiii acestora au putut afla în timp real atât situția școlară e copilului, cât și număru de absențe.
Printre unitățile de învățământ din Oradea care nu au implementat catalogul online se numără licee cu notorietate din oraș, precum: Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” şi Colegiul Economic „Partenie Cosma”.
„Trebuie să vă spun că acest catalog online nu a fost impus liceelor, acestea au fost doar recomandate. În orice caz catalogul online poate fi trecut ca un plus în ce privește desfășurarea activităților educaționale. Motiv pentru care ne-am gândit ca din anul școlar care urmează să-l implementăm și la clasele a VIII-a”, a afirmat şeful IŞJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!