Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS), a declarat la Oradea, că problemele cu platforma pentru autorecenzare, care a căzut luni dimineața, vor fi rezolvate în cel mult 48 de ore. Până atunci, cetățenii care doresc să completeze formularul pentru autorecenzare au la dispoziție alte două site-uri: https://autorecenzare.insse.ro sau https://insse.ro/cms/ro.
„Îmi cer scuze pentru inadvertențele apărute în această dimineață (n.r. luni). Momentan acestea au fost rezolvate, în sensul că autorecenzarea se poate realiza direct de pe site-ul Institutului Național de Statistică”, a declarat Andrei.
El a precizat că numărul mare de utilizatori a făcut ca platforma https://www.recensamantromania.ro/ să nu mai poată fi accesată, la doar câteva ore de la lansarea Recensamântului Populației și Locuințelor (RPL) 2021 și a dat asigurări că „sistemul face față autorecenzării”, doar interfața a fost proiectată la parametrii mult mai mici.
[eadvert]
Întrebat dacă o subfinanțare a dus la apariția acestor probleme, Tudorel Andrei a explicat că „problema site-ului e o problemă de achiziție publică”, adăugând că a fost selectată „firma care a oferit cel mai mic preț”. „Vă asigur că în maxim 48 de ore problema va fi rezolvată”, a subliniat președintele INS, într-o conferință de presă.
Amânat din cauza pandemiei
Recensământul Populației și Locuințelor (RPL) 2021 a debutat luni, cu autorecenzarea online, după ce a fost amânat din cauza pandemiei. Președintele INS susține că este unul dintre cele mai importante evenimente sociale din ultimii ani, mai ales că recensământul nu se face doar în România, ci în toată Uniunea Europeană. Tudorel Andrei a explicat că importanța RPL 2021 vine din faptul că autoritățile pot să culeagă informații care nu există în alte baze de date administrative și care sunt culese doar o dată la zece ani: religia, limba maternă și etnia populației. El subliniază importanța acestor date prin faptul că anumite fonduri sunt repatizate pentru aceste categorii, în funcție de datele culese la recensământ. „Este o miză foarte importantă, pentru că acest recensământ va fi baza calculării populației rezidente la nivel local, începând cu 2024”, a spus președintele INS. „Fondurile la nivel național și european sunt repartizate în funcție de populația rezidentă și de fondul de locuințe”, a adăugat Andrei, pentru a sublinia de ce este important ca datele culese să fie cât mai corecte și apropiate de realitate.
El a transmis că, pentru prima dată, la recensământ se vor culege date și cu privire la numărul persoanelor care merg în străinătate, pentru o perioadă mai scurtă de 12 luni. „Vorbim despre o populație importantă din punct de vedere economic și este pentru prima dată când formularul are și o secțiune de migrație internaționlă”, a precizat șeful INS.
În prima fază a recensământului, care a debutat luni INS își propune ca 35% din populație să completeze formularul online.
„Asta înseamnă și o reducere a costurilor. Plus vorbim de vizibilitatea noastră ca țară, ca județ, ca localitate. Înseamnă că avem un spirit civic, un interes de a promova o acțiune importantă a societății românești”, a declarat președintele INS, care a adăugat că Bulgaria a ajuns cu autorecenzarea online la 34%, Cehia și Slovacia în jur de 80%, iar Portugalia la peste 99%.
Pentru a stimula rezidenții să participe la această fază a RPL 2021, autoritățile au venit și cu o „discriminare pozitivă”.
„Cei care au un loc de muncă pot primi o zi liberă. Am mers pe o abordare pozitivă, nu negativă. Sperăm să avem succes”, a spus Tudorel Andrei.
Pentru cei care doresc să completeze formularul în această fază, există și centre pentru autorecenzare asistată. Iar în etapa următoare, cei care nu au completat formularul, vor fi vizitați acasă de recenzori. Pentru prima dată, chestionarele au fost traduse în 16 limbi ale minoritățile și în engleză, potrivit sursei citate.
Primele estimări cu privire la datele populației vor fi făcute publice în decembrie 2022.
Recensământul în Bihor, în cifre
Potrivit prefectului Dumitru Țiplea, în județul Bihor sunt 283.747 de locuințe de recenzat. Județul a fost împărțit în 580 de sectoare și 207 recenzori au fost distribuiți în teritoriu, în funcție de numărul populației. Aceștia au fost instruiți și au un program bine stabilit. Pentru a fi siguri că își vor respecta programul și sectoarele, polițiștii le vor monitoriza activitatea, potrivit lui Țiplea.
„Mizez foarte mult pe prima etapă a recenzării. Dacă nu ne aplecăm asupra acestei etape, puțin probabil că vom termina activitatea de teren, având în vedere numărul mare de locuințe de recenzat”, a subliniat prefectul de Bihor.
Centre pentru asistență în Oradea
Primăria Oradea a deschis 14 centre de autorecenzare asistată, care acoperă tot orașul. Două centre sunt în cadrul Primăriei Oradea și unul este la Direcția de Asistență Socială Oradea. În același timp, municipalitatea se pregătește pentru faza a doua a recensământului, când 195 de recenzori vor vizita orădenii care nu reușesc să completeze formularul online.
Primarul Florin Birta a anunțat că având în vedere importanța acestui recensământ, PMO a alocat 65.000 de lei pentru promovarea lui pe plan local, atât în online cât și în presa locală, pe autobuze, tramvaie, banere și afișe.
De luni, începe autorecenzarea online a populației și locuințelor. Ce trebuie să știi?
Trimite articolul
XOare nu era bine ca aceasta ” platforma ” sa fie publicata de la inceput ” in stare buna ” si nu in 48 de ore ? Tot niste nenorociti se ocupa de acest proiect si inca pe bani publici ? . . . .
-
nu, cand ai un geniu calugarit, nici fumeile nu vor, la digitalizare ce stepti?