În plus, Ardelean ar urma să primească diferența dintre salariile încasate și cele care i s-ar fi cuvenit ca procuror anticorupție, începând cu luna februarie 2019 până la reintegrarea efectivă pe postul din DNA.
„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Ardelean Cristian-Marius, în contradictoriu cu pârâţii Direcţia Naţională Anticorupţie, Procurorul Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
[eadvert]
Anulează Ordinul nr. 19/30.01.2019 emis de Procurorul Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Obligă Procurorul Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie să dispună reintegrarea reclamantului Ardelean Cristian-Marius în funcţia de procuror anticorupţie în cadrul DNA Serviciul Teritorial Oradea.
Obligă DNA la plata către reclamant a diferenţelor de drepturi salariale egale cu diferenţa dintre salariul încasat şi salariul pe care ar fi trebuit să îl încaseze ca procuror DNA începând cu data de 05.02.2019 până la reintegrarea efectivă a reclamantului Ardelean Cristian-Marius în funcţia de procuror DNA Serviciul Teritorial Oradea”, se arată în minuta hotărârii unui complet al Secției a III-a Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel Cluj, publicată pe portalul instanțelor.
În plus, judecătorii clujeni au dispus ca DNA și șeful instituției să-i plătească procurorului Ardelean cheltuieli de judecată în valoare de 4.000 de lei. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Revocat de la DNA după apariția unor înregistrări
Procesul de la Curtea de Apel Cluj a fost deschis de procurorul Cristian Ardelean după ce acesta a fost revocat, în ianuarie 2019, din funcția de procuror anticorupție la Serviciul Teritorial Oradea. Decizia șefului DNA l-a vizat și pe procurorul Ciprian Man, fiind luată în contextul scandalului înregistrărilor de la DNA Oradea, făcute publice de avocatul bihorean Răzvan Doseanu și în care apar și cei doi procurori.
Ardelean și Man s-au întors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde primul este în prezent șef al Secției Urmărire Penală. În schimb, procurorul Ciprian Man s-a mutat la Parchetul Militar Cluj.
În privința dosarului disciplinar al procurorului Cristian Ardelean, demarat în 2019, când a fost revocat din DNA Oradea, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în noiembrie 2023, ca acesta să se întoarcă pentru a treia oară la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru continuarea judecării. Anterior, CSM anulase acțiune disciplinară de două ori.
În aceeași lună, Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința unei excepții ridicate de procurorul Cristian Ardelean în procesul împotriva revocării sale. CCR a declarat neconstituţional articolul din Legea privind organizarea judiciară care permitea revocarea din funcții a unor procurori DNA pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu. Instanța de contencios constituțional a stabilit că prevederea este arbitrară, pentru că nu indică criteriile, condițiile şi procedura revocării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!