Instituţia cu cel mai mare număr de angajaţi din Bihor resimte acut efectele noii legi privind salarizarea. Astfel, o parte din cei 1.550 de salariaţi ai DGASPC ne-au reclamat că nu şi-au putut depune contestaţiile privind reducerea unor sporuri. Conducerea sindicatului Pro As se arată şi mai tranşantă.
„L-am atenţionat pe directorul Szarka Arpad că îi voi întocmi plângere penală pentru abuz în funcţie dacă nu îşi reconsideră poziţia. Luni îl voi reclama în scris şi la preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle. E inadmisibil să refuze un drept legiferat al angajaţilor”, ne-a declarat vineri liderul sindical Adrian Marcu.
La rândul său, Szarka reclamă o „tensiune artificial creată” de sindicat, arătând că vrea doar să lămurească individual salariaţii înainte ca aceştia să păşească pe drumul contestaţiilor şi al instanţelor de judecată. „Noi avem destul de muncă iar instanţelor nu le lipsesc 1.550 de dosare care pot fi prevenite”, afirmă Szarka.
Salariaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGAPSC) Bihor, ne-au sesizat că directorul Szarka Arpad ar fi interzis înregistrarea contestaţiei reducerii unor sporuri salariale. Conducerea Sindicatului Pro As a confirmat, anunţând că luni îl va reclama pe şeful DGASPC la Consiliul Judeţean (CJ) Bihor pentru un „abuz în funcţie” cu conotaţii penale.
„E inimaginabil ce se întâmplă. Legea 330 a salarizării unice prevede dreptul fiecărui salariat de a contesta actul administrativ privind noul salar. Angajatorul are obligaţia să le dea număr de înregistrare şi răspuns în zece zile pe baza căruia salariatul poate, dacă doreşte, să acţioneze în instanţă în termen de 30 de zile. 20 de salariaţi au apelat la Sindicatul nostru pentru a-şi depune contestaţiile la Registratură. Preşedintele executiv al Pro As, Dacian Petrică, a fost însă refuzat la dispoziţia domnului Szarka. Dacă un şef de sindicat e refuzat, ce şanse are un simplu angajat!?”, întreabă retoric AdrianMarcu, liderul sindical al Pro As.
Reamintim că A. Marcu s-a mai remarcat prin lupta sindicală cu fostul director al DGASPC, Koncsek Zita, obţinând în justiţie plata unor restanţe salariale de 15 milioane de lei pentru angajaţii DGASPC.
„Am scăpat de o dictatoare şi a venit un nou dictator. Vom sesiza luni şi preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle. Pe directorul Szarka l-am atenţionat că îi întocmesc plângere penală pentru abuz în funcţie, mai ales că a ameninţat şi cu concedieri masive. Cum îşi permite să influenţeze angajaţii pe motiv că discută cu fiecare în parte când contestaţia e un drept constituţional şi legiferat? România se consideră un stat democratic dar văd că sunt şefi de instituţie care se cred pe propria plantaţie…”, a mai acuzat Marcu.
Szarka se apără
Chestionat asupra situaţiei, directorul Szarka ne-a răspuns că nu ştia dacă până ieri s-au înregistrat contestaţii şi ne-a încredinţat că n-a ţinut legătura cu Registratura.
„Reîncadrările salariale s-au făcut foarte atent, pe baza legii. S-a făcut cu o comisie care să stabilească eventuale cazuri speciale. Un sindicat a împărţit însă un model de adresă prin care îndemna salariaţii să ne reclame că nu-şi cunosc cuantumurile salariilor pe luna decembrie deşi acestea au fost transmise prin fluturaşii pentru salariu. Nu ştiu de ce sindicatul vrea tensiune, insistând să se adreseze instanţei în numele salariaţilor înainte ca aceştia să se lămurească cu angajatorul. Eu am cerut compartimentelor de Resurse Umane şi Salarizare să acorde o atenţie deosebită la comunicarea deciziilor şi să lămurească angajaţii nedumeriţi. Au fost salariaţi care s-au lămurit şi azi (vineri – n.n.). Nu cred că e bine să se ajungă ca instanţa să-i lămurească pe cei 1.550 de angajaţi ai noştri. Am senzaţia că Sindicatul pierde timpul salariaţilor deşi avem destul de lucru. Apare o forfotă nejustificată care perturbează procesul muncii. Dacă sunt erori le rezolvăm fără nicio problemă”, ne-a declarat Szarka.
Directorul DGASPC ne-a mai spus că are informaţii cum că Pro As ar fi promis angajaţilor că va acţiona în instanţă pentru a le recupera sporurile pierdute.
„Nu ştiu de ce sindicatul vrea tensiune artificială. Dacă nu sunt mulţumiţi de lămuririle compartimentelor de specialitate salariaţii pot să depună contestaţie. Eu nu sunt împotrivă. Doar că doresc mai întâi să elimine erorile. Am această obligaţie etică şi morală să-i informez corect, mai ales că vreau să asigur un climat de încredere în muncă. Sunt pentru a preveni 1.550 de procese prin informări individuale, câtă vreme şi contractele de muncă sunt individuale”, a apreciat Szarka.
Cât priveşte gestionarea situaţiei tensionate cu sindicatul Pro As, directorul Szarka ne-a anunţat că va gândi o abordare potrivită pentru ziua de luni.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!