În timp ce Statul Român este pe cale să piartă definitiv clădirea fostei Policlinici mari de pe strada Republicii nr. 35, Consiliul Județean se pregătește să intervină pentru a evita autodemolarea clădirii, aflată într-o stare jalnică. Deocamdată, Consiliul Județean este proprietarul impozantei clădiri, ajunsă o rușine pe obrazul orașului. Revendicată de Episcopia Romano-Catolică în numele Ordinului călugăresc Mizericordian de 15 ani încoace, soarta clădirii nu a fost, încă, tranșată. Între timp, însă, CJ Bihor a lăsat-o în plata… Domnului.
Înalta Curte de Casați și Justiție (ÎCCJ) ar trebui să dea verdictul final, primul termen fiind fixat pe 8 decembrie. Între timp, însă, Consiliul Județean are obligația de a lua măsuri pentru ca această impozantă clădire-ruină să nu ajungă în punctul în care să facă aproape imposibilă reabilitarea… Noul șef de la Județ, Pasztor Sandor, promite măsuri pentru conservarea imobilului.
Pasztor Sandor anunţă lucrări de conservare la clădirea pentru care Curtea Supremă trebuie să dea un verdict. După ce Consiliul Judeţean Bihor a pierdut procesul cu prelaţii romano-catolici, la Curtea de Apel Piteşti, Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie e chemată să dea un verdict final, în cazul clădirii fostei Policlinici Mari din Oradea. Primul termen de judecată este pe 8 decembrie.
„Probabil că anul viitor se va definitiva acest proces. Însă până atunci, doresc să intervin la clădire: să punem o plasă absolut nou pentru faţadă. Vom încerca să curăţăm zona şi vor folosi PAL şi PFL la ferestre, pentru a evita pătrunderea în clădire. Încercăm să salubrizăm, voi încerca să băgăm pază suplimentară. Am posibilitatea legală de interveni pentru lucrări, pentru ca clădirea să nu se autodemoleze. Există chiar o Hotărâre de Consiliu, în care se dau bani pentru această clădire, dar nu s-a făcut nimic. Era vorba despre o sumă în jur de 300.000 de lei”, afirmă preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, despre clădirea invadată deja de boschetari.
Neglijenţa CJ Bihor
O clădire aflată în paragină, din care s-a furat tot ce se putea fura şi pe care Consiliul Judeţean a neglijat-o total, până acum. Interesant, în septembrie 2015, în timpul preşedintelui Cornel Popa, Consiliul Judeţean hotăra iniţierea unor lucrări la fosta Policlinică Mare, însă acele lucrări nu au mai avut loc niciodată. Înainte, în 2014, Primăria Oradea trimitea Consiliului Judeţean o adresă prin care solicita reabilitarea clădirii, în ciuda faptului că clădirea este revendicată. Municipalitatea trimitea adresa şi spre ştiinţa episcopului romano-catolic Bocskei Laszlo.
Avocatul vrea sprijinul… CJ!
„Curtea de Apel Piteşti a încălcat toate indicaţiile Înaltei Curţi. Toate considerentele de casare obligatorii ale Înaltei Curţi. Obligatoriu trebuie să atac. Vom avea o decizie finală. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu mai poate să o trimită spre rejudecare. Sper să avem suportul noii conduceri a Consiliului Judeţean, pentru ca această clădire să rămână în domeniul public şi ulterior să poată fi valorificată”, ne-a declarat Mircea Ursuţa, avocatul Consiliului Judeţean în această speţă.
În martie 2016, CA Piteşti a dat câştig de cauză Episcopiei Romano Catolice, care cere imobilul în numele Ordinului Mizericordian. Aceasta după ce Înalta de Curte trimitea speţa spre rejudecare, învalidând o sentinţă anterioară prin care romano-catolicii primeau clădirea. Dacă romano-catolicii cer clădirea, afirmând că este vorba despre un imobil naţionalizat în 1945, CJ susţine că palatul n-a fost naţionalizat, ci a intrat în proprietatea statului român în 1920, ca efect al Tratatului de la Trianon, aşa că n-are cum fi revendicat.
Palatul a fost ridicat, după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán junior, în timp record: din februarie 1899 până în aprilie 1900. Construită în stil eclectic, clădirea are pe faţadă numeroase ornamente, dar în interior arhitectul a preferat să se concentreze pe utilitate. Reprezentanţii călugărilor catolici susţin că palatul ar fi fost construit cu bani împrumutaţi de la trei mănăstiri din Slovacia. În timpul administraţiei maghiare, clădirea a fost Palat al Finanţelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!