Cu o proiecție bugetară de 594,5 milioane de lei, adică 121,6 milioane de euro, Consiliul Județean se ambiționează să accelereze și să închidă proiecte de investiții într-un ritm fără precedent.
[eadvert]
Bugetul proiectat este cu 38% mai mare decât cel executat în 2020, însă este o hibă a administrațiilor ca execuția să fie, mereu, mai plăpândă decât proiecția.
Așa s-a întâmplat și anii precedenți, când conducerea precedentă a tot rostogolit excedente, dintr-un an în altul. Dacă anul 2018 îl închidea cu un excedent bugetar de circa 100 de milioane de lei, 2019 s-a închis pentru Consiliul Județean cu circa 45 de milioane de lei bani rămași necheltuiți. Potrivit lui Gal, din 2020 a rămas un excedent mai mic, de 34 milioane de lei, ca urmare a cheltuielilor neprevăzute generate de criza Covid-19. Plus veniturile mai mici, rezultate din comprimarea activității economice. Dar tot excedent este.
În ceea ce privește cheltuielile pentru dezvoltare, acestea au ajuns să rivalizeze cu cele de funcționare, o premieră absolută, subliniază vicele economic Călin Gal. 295,8 milioane reprezintă cheltuielile pentru dezvoltare, în timp ce cheltuielile de funcționare sunt de 298,7 milioane de lei.
Banii se duc pe drumurile județene aflate în plină execuție, Drumul Apusenilor ieșind în evidență. De asemenea, trebuie finalizate bazinele de înot din județ și autogările. Alte investiții sunt Parcul Științific și Tehnologic, campusul pentru școlile sociale, respectiv cabana Vadu Crișului. Sunt alocări bugetare și pentru noile proiecte pornite de Bolojan, precum centurile din Zona Metropolitană Oradea și proiectul Drumului Expres Oradea – Arad.
Șefii județului: economi cu salariile, dar mari investitori!
Consiliul Județean estimează că anul acesta va avea cheltuieli de personal de 146,9 milioane de lei, cu 18,5% mai mici decât anul trecut, după restructurările operate anul trecut de Bolojan & Co.
„De la 176 de posturi, avem 91 de posturi azi, din care 90 ocupate. Angajări în structura de personal nu vom face. Ce am făcut anul trecut a fost pentru a economisi acele sume de bani pentru zona de dezvoltare”, promite vicele Gal.
În proiecția bugetară avansată de vicepreședintele economic, cheltuielile de personal au o pondere de circa 25% din bugetul consolidat al CJ Bihor, cele mai mari fiind cu aparatul propriu (11 milioane de lei), DGASPC Bihor (63,8 milioane) și instituțiile de cultură (40,7 milioane). Din cauza situației pandemice, acestea din urmă au cam rămas fără venituri proprii, indiferent că vorbim despre teatre sau filarmonică.
Bugetul județean poartă, însă, vulnerabilitatea împărțelii pe cheltuieli între CJ Bihor și Ministerul Muncii, a activității sociale de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), unde regula ultimilor ani a fost că Guvernul și-a pus partea sa cu mari întârzieri, grevând bugetul județean.
Pe ce se duc banii?
Dacă s-au redus cheltuielile, inclusiv cele privind carburanții consumați cu parcul auto (reducere prognozată de circa 165.000 lei/an), în schimb se anticipează 295,8 milioane de lei cheltuiți în 2021 pe proiecte de dezvoltare.
„Este primul an în care primează secțiunea de dezvoltare. Anii trecuți ponderea bugetului de dezvoltare era între 25% și 35%”, afirmă vicele, secondat în conferința de presă de directorul economic adjunct, Gabriela Plugar.
Vor fi investiții în drumuri județene ce deschid zone turistice (Drumul Apusenilor, DJ Beliu – Tinca, DJ Salonta – Tinca, DJ Tășad – Copăcel – Șerghiș, DJ Sâmbăta – Dobrești, DJ Dobrești – Vârciorog, DJ Roșia – Zece Hotare – Aștileu, DJ Uileacu de Criș – Burzuc – Sîrbi, DJ Șoimi – Suplacu de Tinca – Căpâlna, DJ Bicaciu – Ianoșda, DJ Oșand – Șumugiu, podul de la Bulz), cofinanțarea pentru noul proiect de modernizare a Aeroportului Oradea și cofinanțarea la investițiile de la Muzeul Țării Crișurilor și la Bibloteca Județeană.
Tot la investiții sunt trecute clădirile pentru campusuri școlare și de cercetare, reabilitarea sediului DGASPC, bazinele de înot din orașe, cabana turistică la Vadu Crișului, autogările și stațiile de autobuze în județ, sistemul pentru racolarea câinilor vagabonzi din județ, precum și platformele de colectare selectivă gratuită a deșeurilor dorite în celelalte orașele din Bihor.
Sunt alocate fonduri și pentru demararea efectivă a proiectelor de mare anvergură, precum noile drumuri ocolitoare de lângă Oradea – Oșorhei, Nojorid și Sântandrei. La fel, pentru centurile Beiuș și Aleșd și pentru Drumul Expres Oradea – Arad.
Se alocă fonduri pentru obiective din proiectul strategic județean de sănătate, pentru intervențiile medicale de urgență în munți, la Stâna de Vale și Padiș, dar și o sumă mare, de 14,1 milioane de lei, pentru dotări în spitalele și centrele medico-sociale din județ, veniți de la UE în contextul Covid-19.
Pe minus, la culte și covoare asfaltice
În schimb, vor scădea considerabil sumele alocate ONG-urilor și cultelor, anunță vicepreședintele Gal.
„Vom interveni și le vom finanța doar cu sumele necesare cofinanțării proiectelor acestor ONG. Vor trebui să aibă proiecte cât se poate de solide. Vom pune în practică un regulament în baza căruia vom stabili domeniile în care vor merge aceste sume și vor fi folosite în scopurile în care acestea sunt atrase”, asigură acesta.
27 de milioane de lei vor fi împărțiți de Consiliul Județean primăriilor din județ. După nevoi, nu după criterii politice, promite administrația condusă de Ilie Bolojan. Banii vor fi alocați abia după ce va fi adoptat bugetul, preconizat a fi adoptat prin ședință extraordinară, în data de 9 aprilie. În prealabil va exista o dezbatere publică privind bugetul, în sala mare a CJ sau online, în funcție de condițiile epidemiologice, promite vicele Gal.
Banii pentru întreținerea drumurilor județene vor fi mai puțini ani în acest an, admite Gal.
„Avem disponibilă o sumă de 15 milioane de lei. Vom face o analiză defalcată, pentru a vedea care necesită punerea la punct. Important este ca aceste sume să le ducem acolo unde este nevoie. Ca și număr de kilometri nu pot să vă dau o estimare. Sunt drumuri care nu sunt făcute cum trebuie. Important este ca noi să găsim o aplicare cât se poate de normală a acestor bani”, spune Gal.
Cât privește solicitările primarilor pentru drumurile comunale, acestea vor fi satisfăcute din suma de 27 de milioane de lei ce va fi pusă la dispoziția primăriilor.
[impdf url=”https://www.bihon.ro/wp-content/uploads/2021/03/6520171ProiectdeBuget2021.pdf”]
Trimite articolul
XDegeaba investiţiile şi fondurile UE dacã participanţii la fonduri nu le pot folosi.
Mai dar nu va este rușine la obrazul ăla gros sa mințiți atâta, ce economii faceți voi ? Cum ați făcut și la primărie ? Ați dat afară și apoi ați angajat dublu,plus ați înființat direcții , ați adus toți incompetenții șefi, habar nu au de nimic, toți mucoșii și mucoasele mari șefi numiți politic, voi chiar credeți că o să țină veșnic circu asta? Rușine vouă și celor care va fac reclama
-
Circul o să țină veşnic,pentru că are cu cine!
-
Mai bine mariti salariile la politisti.
de ce institutiile de cultura din subordinea CJ cu venituri proprii din incasari aproape de zero, sunt platiti cu salarii grase fara sa faca mai nimic, acestia ar trebui trimisi in somaj pentru ca nu fac nimic.
Marele Bolojan de ce nu a participat ?.
-
E ocupat acu cu betonu.
-
Era la Brico sa cumpere o betoniera
-
muuuu!
-
Mariti salariile in politie. Noi ducem tot greul in pandemie
-
ha ;). Hai sa vedem. Arata-ne insigna ta de la lucru gushterule.