Întrebat de ce USL nu a schimbat nicun şef de serviciu secret ori de DGIPI, Victor Ponta a declarat: „Pentru că avem nevoie de legitimitatea dată de votul din Parlament, avem nevoie de o strategie clară privind locul Serviciilor în România. Din punctul meu de vedere, serviciile de informaţii, aşa cum se întâmplă în toată Europa, trebuie să aibă o legătura directă cu Guvernul şi să fie sub control parlamentar, nu să depindă de un singur om. În România, toate depind de Preşedintele ţării”.
Victor Ponta a precizat că nu vor fi numiţi noi şefi ai serviciilor „până la modificarea Constituţiei”.
„Nu cred că este oportun în acest moment, şi cred că s-ar interpreta în mod clar ca o răfuială politică. Ori eu nu îmi doresc lucrul ăsta. Dincolo de faptul că nu am ce să reproşez domnului Meleşcanu sau domnului Maior”, a precizat premierul.
Reamintim că şeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a fost ambasador şi ministru de Externe, în Guvernul PDSR al lui Nicolae Văcăroiu. În acelaşi guvern social-democrat, Meleşcanu a fost coleg cu ministrul Educaţei – Liviu Maior, tatăl actualului şef al SRI, George Maior.
„Rocada mare” la SRI
Rocadele dispuse de conducerea Serviciului Român de Informaţii în structurile judeţene au ajuns şi în nord-vestul ţării. Astfel, şeful Direcţiei de Informaţii Bihor, colonelul Marius Iova, a fost înlocuit din funcţie şi mutat, începând din această săptămână, la conducerea structurii din Satu Mare ,
La Satu Mare, Iova l-a înlocuit pe Ştefan Coşarcă, mutat la rândul lui ca director al Direcţiei Judeţene de Informaţii Maramureş, al cărei şef, Ioan Gherghel, a devenit şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Bihor.
Gherghel a condus Direcţia de Informaţii Maramureş din 2005.
Primele informaţii despre rotirile de cadre din SRI au apărut în luna septembrie, când circa 20 de şefi ai structurilor teritoriale au fost mutaţi dintr-un judeţ în altul, presa centrală comentând că rocadele au început în judeţele în care, la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie, s-a înregistrat o prezenţă la vot mai mare de 50%, deci nefavorabilă lui Traian Băsescu.
Oficial, însă, reprezentanţii SRI au spus că toate schimbările au fost făcute pentru optimizarea structurilor de management în teritoriu, purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru, declarând că rotirile de cadre fac parte din politica de personal a instituţiei.
Şefi DGIPI Bihor schimbaţi
Reamintim că de la 1 octombrie, noul şef interimar al DGIPI Bihor este
comisarul şef de poliţie Radu Boroş, care i-a luat locul comisarului-şef Nicolae Mărcuţ, reîntors în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea.
Totodată, conducerea centrală a DGIPI a înlocuit din funcţii şi doi şefi de birou din SIIPI Bihor, pe Ciprian Oieru, şeful de la Biroul Protecţie Internă, respectiv Traian Cristea, şef Birou Informaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!