Prezentarea lucrărilor de la Zoo a pus faţă în faţă conducerea RAPAS cu directorul Zoo, Daiana Ghender, aflaţi într-un conflict ajuns până în justiţie. Aceasta după ce în februarie 2010, RAPAS saluta relocarea a 13 lei excedentari. Însă actuala conducere a RAPAS îi impută directorului Zoo 41.000 de euro ca valoare de inventar a donaţiilor. „Legea prevede ca valoarea de inventar a animalelor din grădini Zoo să fie zero tocmai pentru a preveni o atitudine mercantilă a autorităţilor, dăunătoare pentru animale. Ce a făcut RAPAS să ofere condiţii minime leilor? S-a bucurat că a scăpat de grija lor şi a hranei. Să vedem ce vor face cu cei 21 de lupi şi cu urşii. Îi vând la preţul evaluat de ei sau vor eutanasia «inventarul excedentar» de la Zoo?”, a întrebat Ghender.
De cealaltă parte, directorul RAPAS, Liviu Andrica, a confirmat că noul proiect prevede găzduirea a trei lei şi trei lupi, fără alte comentarii. Astfel, a trecut sub tăcere şi că Garda de Mediu Bucureşti a descins pe 8 aprilie la Zoo Oradea şi a impus un termen pentru ca RAPAS să scape de sălbăticiunile în plus. Cât priveşte reproşurile Daianei Ghender, Andrica ne-a declarat doar că după numirea sa ca şef la RAPAS a cerut procedura legală de inventar.
Relocarea a 13 lei de la Zoo Oradea în Anglia şi a altor trei în Africa de Sud s-a făcut în februarie 2010 cu mediatizare largă. Iar transportul s-a plătit printr-o campania internaţională de strângere de fonduri, astfel încât RAPAS nu a avut nicio cheltuială. Însă deşi conducerea de atunci a RAPAS a salutat acţiunea prin care a scăpat de excedentul de lei pentru care nu oferea condiţiile legale de întreţinere, actuala conducere a RAPAS vede altfel problema.
Inventar ilegal la vot?
„După ce am fost numit în octombrie ca director general al RAPAS, am dorit să respect procedurile legale şi am cerut inventar şi la Grădina Zoologică. S-au constatat lipsuri, datorate şi faptului că s-au înstrăinat animale fără ca donaţiile să fie aprobate de Consiliul Local Oradea”, şi-a reiterat ieri poziţia directorul RAPAS, Liviu Andrica.
Aceasta în contextul în care RAPAS şi-a desemnat o comisie de evaluare care a stabilit „valoarea de piaţă ” a unui leu la 2.000 de euro şi a imputat directorului Zoo suma totală, inclusiv pentru urşii şi lupii relocaţi în rezervaţia de la Zărneşti.
Însă directorul Zoo Oradea, Daiana Ghender, a răspuns directorului RAPAS printr-un Memoriu, arătând în esenţă că Legile privind gestiunea animalelor prevăd valoarea de inventar „zero” pentru animalele din colecţiile Zoo. Astfel, pe lângă că ar fi fost superfluă, trecerea prin Consiliul Local a propunerii de donaţie ar fi fost şi problematică întrucât inventarul de animale era neautorizat în urma pierderii autorizaţiei de funcţionare a Grădinii Zoologice.
„Ce ar fi făcut acum RAPAS cu cei 18 lei pe care i-am relocat cu avizul fostei conduceri RAPAS şi altor instituţii competente? I-ar fi ţinut în cuşti, pe beton, până să-i vândă cu preţul stabilit de ei, în ciuda legilor în vigoare? Dar animalele nu sunt obiecte de inventar ca un imobil sau un dulap, să-l ţii în ce condiţii vrei tu. Din cauza a patru Grădini Zoologice, printre care şi cea din Oradea, România e monitorizată de organisme internaţionale cu riscul declanşării procedurii de infrigement. Să vedem cum se va conforma RAPAS faţă de decizia Gărzii de Mediu Bucureşti care tocmai i-a impus să scape de excedentul de animale”, ne-a declarat ieri Daiana Ghender.
Cu semnătura lui Cosma
În Memoriul către RAPAS, ce poate fi lecturat pe portalul Bihor Online (www.bihon.ro), Daiana Ghender arată că fostul director Romulus Cosma a semnat actele autentificate la notar privind relocarea leilor în Anglia. Şi că dacă şeful RAPAS nu ar fi procedat la acţiunea de înstrăinare a animalelor, ar fi fost pasibil de amendă între 50 şi 100 milioane lei vechi, conform Legii 191/2002.
Un alt motiv invocat de Daiana Ghender pentru relocarea animalelor este Legea 205/2004 privind respectarea bunăstării animalelor, aspect pentru care deţine imagini cu condiţiile improprii asigurate de RAPAS animalelor.
Iar faptul că înstrăinarea leilorr s-a făcut cu consimţământul oficial al RAPAS este dovedit de directorul Zoo prin fişe de inventar înregistrate la RAPAS şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor.
În loc de final, Daianei Ghender întreabă de ce conducerea RAPAS nu asigură în continuare, conform inventarului pe care-l susţine, hrană pentru 18 lei. „Poate deranjează pe cineva din RAPAS economia de 128.480 lei / an pe care a produs-o înstrăinarea în baze perfect legale a 16 exemplare de leu, fără să coste RAPAS-ul niciun ban”, se întreabă retoric dr. Ghender.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!