Ex-preşedinta filialei Bihor a Partidului Verde, Mihaela Bodonea, va fi judecată în stare de libertate, următoarea înfăţişare fiind programată pe 11 septembrie, la Tribunalul Bihor. Instanţa de fond refuzase, pe 23 iulie, înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu cea de control judiciar. Însă soluţia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Oradea, ai cărei judecători au admis, luni, cererea inculpatei.
„Curtea de Apel Oradea a admis contestaţia, dispunând măsura controlului judiciar cu respectarea Articolului 215 din Noul Cod de Procedură Penală”, ne-a informat Adrian Haş, responsabil de relaţii publice la Curtea de Apel.
Avocat surprins plăcut
„M-a surprins plăcut soluţia Curţii de Apel Oradea, dată fiind încrâncenarea de până acum a magistraţilor împotriva clientei mele. Practic, judecătorii au putut să constate că nu există temeiul să mai fie ţinută în arest la mai bine de o lună după trimiterea în judecată, şi că există garanţii ca procesul să se desfăşoare normal. Aş fi dorit ca şi clienta mea să fi avut acelaşi tratament de care au beneficiat destui politicieni de prim-rang acuzaţi de fapte de corupţie. Însă fie că DNA nu a cerut arestarea lor, fie votul negativ din Parlament sau alte raţiuni duc la o evidentă inechitate procesuală”, ne-a declarat ieri avocatul Kolozsi Arpad.
Solicitat să numească doi-trei dintre politicienii la care făcea referire, apărătorul legal al Mihaelei Bodonea i-a amintit pe senatorul Brădişteanu, pe ex-premierul Adrian Năstase şi pe ex-ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
„Adrian Năstase nu a fost niciodată arestat preventiv în ciuda influenţei şi a sumelor vehiculate de procurorii DNA. Iar în cazul ministrului Chiţoiu suma indicată ca mită era aproape de 1,5 milioane de euro. Prin comparaţie, fapta de care este acuzată clienta mea este un mizilic, şi totuşi a fost ţinută în arest preventiv trei luni de zile. Salut decizia judecătorilor de a pune capăt acestei situaţii inechitabile”, a completat avocatul Kolozsi.
Flagrant de 6.500 de euro
Bodonea a fost trimisă în judecată, pe 3 iunie, de DNA Oradea. În sarcina ei, procurorii anticorupţie au reţinut infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite. Concret, Bodonea este acuzată că, în contextul alegerilor europarlamentare din luna mai, ar fi pretins şi acceptat suma de 11.010 euro, de la reprezentanta unui alt partid (denunţător în cauză).
„Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, (50% din numărul total al secţiilor de votare din judeţul Bihor), care i-au revenit partidului din care făcea parte inculpata, în urma unor înţelegeri cu formaţiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorţi, de către Biroul Electoral Judeţean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunţător. Pe 17 mai, Bodonea a luat, de la martorul denunţător, suma de 6.500 euro, în schimbul a 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secţii de votare din Bihor”, se arăta în rechizitoriu.
Procurorii DNA au mai arătat că şefa Verzilor ar fi promis, cu aceeaşi ocazie, că va mai atribui, în schimbul sumei de 150 lei/loc, diferenţa până la 325 de locuri în comisiile de supraveghere a secţiilor de votare, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
De cealaltă parte, avocatul Kolozsi a explicat că Bodonea a recunoscut că a primit o sumă, însă ca „sponsorizare pentru campania electorală aflată în desfăşurare”.
Bribe Lex…
După arestare, Partidul Verde transmitea „că a aflat cu stupoare, din presă” despre acuzaţiile aduse preşedintelui interimar al organizaţiei Verzilor din judeţul Bihor. Conducerea PV mai anunţa că „o va exclude fără ezitare pe dna Bodonea dacă acţiunile de care este acuzată de DNA se confirmă”.
Totuşi, pe secţiunea www.partidulverde.ro/partidul/departamente/ a site-ului oficial al Partidului Verde mai apare şi acum, ca „responsabilă pe legislaţie şi juridic”, doamna Mihaela Bodonea cu adresa personală de email bribelex@yahoo.co.uk. Aceasta în condiţiile în care, în limba engleză, „bribe” înseamnă mită…
Citiți principiile noastre de moderare aici!