Evitând să expună cifre din abundență, consiliera a preferat să repună pe masă criticile pe care, de-a lungul anului, le-a formulat față de ceea ce consideră a fi principalele minusuri în relația cu executivul local condus de primarul Ilie Bolojan.
Prima dintre acestea se referă la o lipsă de transparență pe care Kirei a putut-o constata în mai multe ocazii.
Prima dintre nemulțumiri este că și în anul care s-a încheiat, ca de altfel în tot acest mandat, executivul a întârziat să furnizeze consilierilor în timp util, înainte de ședințele de Consiliu local, proiecte sensibile, care ar cere analiză.
AVE și „frontul de Vest”
Kirei insistă că nici administrația Bolojan și nici conducerea Termoficare SA nu au ridicat vălul de pe afacerea prin care Oradea a vândut Timișoarei certificatele verzi, chiar dacă Oradea a ieșit în câștig financiar.
Câteva dintre întrebările pe care Kirei le consideră fără răspuns:
„De ce s-a considerat confidenţial contractul încheiat pe bani publici?”
„De unde ar fi recuperat Termoficare Oradea SA diferenţa între 10.837.204,23 lei, cât au costat cele 13.522 euro/certificat şi garanţia Colterm SA Timişoara de 6 milioane lei, adică 4.837.204,23 lei, dacă Colterm SA ar fi declarat incapacitate de plată, la fel ca vechiul CET Oradea?”
„Dacă Primăria Timişoara tot a constituit cont de garanţie de 6 milioane lei, la dispoziţia Termoficare Oradea SA, de ce nu a contractat ea împrumutul şi a fost de acord să plătească în plus la Termoficare Oradea SA 1.635.804,19 lei?”
„A rămas un mister cât a câştigat la această tranzacţie asociatul TDR Energy despre care nu se pomeneşte nimic, nici în hotărârea consiliului local, nici în raportul de specialitate, şi cum de a fost găsit într-o singură zi după aprobarea adunării acţionarilor Termoficare Oradea SA?” „Totul e bine când se termină cu bine. A câştigat Oradea, a pierdut Timişoara, aşa o fi regula în Alianţa Vestului”, e concluzia sa.
Contractele cu avocații
Tot la lipsa de transparență încadrează Kirei și modul în care Primăria transmite informații despre achiziţionarea serviciilor juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare a Primăriei, cu avocați din privat. Consiliera e nemulțumită pentru că, la cererile de informare depuse, a fost trimisă să caute informațiile pe site-ul Primăriei.
În final, Kirei a punctat și faptul că municipalitatea a omis să posteze pe pagina proprie „Auditul financiar asupra contului anual de execuţie bugetară pe anul 2018”, „Controlul legalităţii contractării sau garantării, precum şi a utilizării şi rambursării finanţărilor rambursabile” și „Constatările şi recomandările Curţii de Conturi”. „Oare le e teamă unora că aflăm neutilizarea în perioada de graţie a creditelor luate?”, întreabă, retoric, politiciana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!