La Oradea se organizează în această lună şedinţe gratuite de dietă pentru diabetici, obezi sau cei cu antecedente ori factori de risc.
Dr. Rodica Sirban, medic diabetolog şi nutriţionist, explică faptul că în absenţa respectării dietei în diabetul zaharat (ceea ce implică calculul hidraţilor de carbon), nu se poate vorbi de un echilibru metabolic bun, indiferent de tratamentul urmat de bolnav – fie că este vorba de tablete sau de insulină. Este unul dintre factorii principali care face diferenţa între un diabetic care prezintă complicaţii, mai ales cardiovasculare (şi care se corelează cu glicemia la două ore după masă) şi unul care nu prezintă aceste complicaţii, chiar după o evoluţie de ani de zile a bolii, spune doctoriţa.
Dieta e unul dintre secrete
„Departe de noi gândul să susţinem că dieta este unicul factor care face diferenţa, dar suntem convinşi de acest fapt şi studiile nu fac decât să confirme acest lucru: respectarea dietei e factorul principal care duce la un bun echilibru metabolic”, susţine dr. Sirban. Din păcate, explică medicul, prea puţini diabetici, chiar dintre cei care cunosc dieta o respectă, deoarece nici nu cunosc efectele respectării sau nerespectării ei în timp, nici nu o înţeleg. Mâncarea unei prăjituri o dată pe săptămână fie şi cu zahăr nu constituie o încălcare prea gravă a dietei (mai degrabă una des întâlnită în practică), în schimb, necântărirea alimentelor, măcar la debutul dietei – da.
Gratuit în iulie
Este motivul pentru doctoriţa a reluat şedinţele de dietă pentru bolnavii diabetici la cabinetul situat pe str. Primăriei nr. 22. Medicul spune că a reformulat dieta în diabetul zaharat într-un mod foarte simplu de înţeles, datorat în parte şi demonstraţiilor practice. Până la 1 august, şedinţele de dietă sunt gratuite şi se susţin marţi şi joi, între orele 18:00 – 20:00. La aceste şedinţe pot participa nu doar bolnavi diabetici ci şi cei obezi (dieta din diabetul zaharat duce în timp la slăbire în greutate) sau cei care au factori de risc asociaţi (rude de gradul întâi diabetice, diabet gestaţional în antecedente etc…).
Dr. Sirban atenţionează că diabetul zaharat nu este o boală care se vindecă, aşa cum susţin foarte nemedical unele anunţuri, ci este o boală care poate fi prevenită sau ţinută sub control. Cazurile care „se vindecă”, adică cele în care glicemia scade la valori normale sau aproape de normal pentru o perioadă variabilă de timp trebuie şi ele ţinute sub observaţie medicală, altfel pot genera complicaţii.
La şedinţele gratuite numărul de persoane e limitat la şase persoane/şedinţă, iar înscrierile se pot face de luni până joi inclusiv, între orele 10:00 – 12:00, la telefon 0722.340309.
O.Ş
Citiți principiile noastre de moderare aici!