Părinţii a circa 8.000 de eleve de clasa a VI-a şi a VII-a din Bihor vor fi chemaţi în următoarele două săptămâni la şcoală, pentru şedinte despre campania naţională demarată de către Ministerul Sănătăţii, susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF. Campania antiHPV a început în vară, după ce anul trecut o campanie similară a eşuat fiindcă părinţii au primit doar pliante, la majoritatea şedinţelor neprezentându-se medici avizaţi. Acum, directorii de şcoli pot solicita prezenţa a câte unui medic ginecolog la şedinţele cu părinţii elevelor de clasa a VI-a şi a VII-a. Dacă jumătate plus unu dintre părinţii elevilor vor dori vaccinarea fetiţelor lor, se va demara o campanie gratuită de vaccinare împotriva cancerului de col uterin.
Clasele VI – VII
Marţi, inspectorii sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică şi de la Maternitatea Oradea plus un reprezentant al organizatorilor campaniei au informat că, până la sfârşitul lunii octombrie, diriginţii împreună cu medicii şcolari (în şcolile unde sunt medici şcolari) vor organiza şedinţe cu părinţii, pentru informarea despre virusul HPV şi importanţavaccinării cu unul dintre cele două vaccinuri: Silgard şi Cervarix. Dr. Zoia Bitea, director adjunct la DSP, a declarat că va încerca să nu repete greşeala de anul trecut când, din cauză că în Bihor sunt prea puţini medici şcolari şi inspectori sanitari, informarea multor părinţi a constat doar în predarea unor pliante informative de către directorii de şcoli sau diriginţi. „În proporţie de 40% din şcolile bihorene vom putea trimite şi medici şcolari. La sate informarea va putea fi ţinută de către medicii de familie, dar la oraş va fi o problemă”, a opinat dr. Bitea.
Ginecologi la şedinţe
Întrucât anul trecut părinţii elevelor de clasa a IV-a vizate a se vaccina anti-cancer cervical (de col uterin) nu au beneficiat de persoane avizate să le răspundă la îndoieli sau nedumeriri, numărul fetiţelor vaccinate a fost de doar 105 din vreo 2.000. Pentru a nu repeta greşeala, managerul Maternităţii Oradea, dr. Liana Antal, s-a declarat dispusă ca, la solicitarea directorilor de şcoli, câte un coleg de-al ei să participe la şedinţele cu părinţii elevelor din toate clasele de-a VI-a şi a VII-a, pentru a oferi informaţii corecte şi pentru a răspunde direct la întrebările ţintite pe care le vor avea părinţii.
În 2004 la Maternitatea Oradea s-a derulat, pentru doi ani de zile, un program de screening de col uterin, finanţat de Ministerul Sănătăţii, Acest screening a continuat însă şi după ce M.S. nu l-a mai susţinut financiar, semn că femeile au început în număr tot mai mare să înţeleagă importanţa depistării precoce a cancerului de col uterin. Prin urmare, medicii şi inspectorii sanitari sunt convinşi că printr-o mediatizare corectă, părinţii elevelor de clasa a VI-a şi a VII-a vor înţelege importanţa vaccinării fetiţelor lor.
Vaccinul se administrează în trei reprize, iar fetiţele nu trebuie controlate dacă au sau nu infecţia cu HPV. Dr. Antal a explicat că şi în cazul în care există infecţia cu HPV, administrarea vaccinului nu dăunează şi nu anihilează efectul, ci îl produce reducând măcar zona de infecţie.
Virusul Papiloma uman are câteva zeci de tulpini, dar cele mai agresive sunt două. Efecte secundare nu are în afara excepţiilor, întâlnite şi la alte vaccinuri. „Fiecare tip de vaccin îşi ia tributul lui, aşa s-a întâmplat şi cu vaccinul antipoliomielitic şi cel antirujeolic etc, dar beneficiile sunt mult mai mari pentru populaţie decât numărul excepţiilor care fac reacţii adverse severe”, a spus dr. Bitea.
Directorii de şcoli interesaţi ca părinţii elevilor de cls. a VI-a şi a VII-a să fie corect informaţi pot cere sprijin pentru participarea unui ginecolog la şedinţe prin cerere la secretariatul Maternităţii Oradea, pe Calea Clujului.
Informaţii despre această campanie se pot obţine gratuit, la tel.verde: 0.800.800.008 sau pe situl www.informarehpv.ro.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!