Anunţată din timp, pe canale mai mult clasice-afisaj stradal, fluturaşi, dar şi pe site-ul Primăriei şi pe reţelele de socializare, s-a dorit atât trecerea în revista a activităţii conducerii municipiului, cât mai ales a da posibilitatea cetăţeanului de a ridica în direct problemele cu care se confruntă.
Deşi nu s-a putut da vina pe o vreme nefavorabilă, mama natură fiind îngăduitoare cu o vreme mai rece, dar pe alocuri însorită, prezenţa concitadinilor a fost extrem de redusă. La o populaţie generică de 10.000 de locuitori, o reprezentare de 5% ar fi marcat o sală plină.Maxim 100 de beiuşeni au dorit să aibă discuţii pe teme de interes general, între aceştia remarcându-se consilierii locali, angajaţi ai primăriei,oameni care oricum era informaţi despre subiectele zilei. Expozeul primarului a fost, ca de obicei, la obiect, trecând în revista ultimul an de exerciţiu financiar, 2013. participanţii au putut afla de la Primarul Adrian Domocoş că: vor continua lucrările de infrastructură la reţelele de apă vechi, că ţevile sde azbociment se schimbă cu tubulatura de polietilena. Şeful Primăriei Beiuş a informat participanţii că problema aducţiunii de apă de la Finiş-Feredeu a fost depăşită, urmând a se trece la faza de executie pentru a beneficia de mult-promisa şi dorita apă plată de izvor la Beiuş şi că vor continua forările de fântânile arteziene, şi lucrări de mentenaţă majore la pompele de apa geotermala.Primarul a anunţat măsuri radicale şi în ceea ce priveşte câinii comunitari: strângerea tuturor patrupedelor libere, microciparea şi sterilizarea acelora care se află în gospodării, pentru a controla sporul efectivelor. Doar exemplarele de rasă destinate reproducerii vor fi excluse de la sterilizare.Legea cadru există, se va aplica ca atare.
Primăria Beius are în deschidere mai multe proiecte pentru obţinerea de fonduri nerambursabile, care se află în diverse faze, de la proiecte câţtigate şi neimplementate (centrul de informare turistică şi pista de biciclete). la alte proiecte majore ce ar aduce fonduri substanţiale municipiului.
Ce au spus participanţii
Cu totul altfel au văzut însă unii dintre vorbitori problemele oraşului. Unul dintre ei a vrut să afle de ce se „tund” arborii în mod neprofesional, şi de ce se „distruge” masa verde a spaţiilor destinate acestui scop. Se pare că unii oameni văd doar acei arbori care de-a lungul timpului au devenit periculoşi de putrezi, uitând că în ultimii cinci ani sute de arbori şi arbusti au fost plantaţi. Chiar în acest week-end a avut loc o nouă acţiune de voluntariat, coordonată de Primărie ce are ca scop plantarea de arbori şi întreţinerea spaţiilor verzi. Problema parcarilor este o altă chestiune de interes. Cei care achită taxe şi impozite pentru maşini în Beiuş, vor avea, pe lânga prioritate la concesionarea locurilor de parcare, şi un abonament la preţ modic pentru parcare neîngrădită pe tot teritoriul municipiului. Ordinea publică, situaţia parcurilor şi a spaţiilor verzi a fost apoi dezbătută. Din considerente administrativo-birocratice, poliţia locala înca nu exista la Beiuş, Dar fiindcă locurile de joacă cad pradă vandalilor se caută măsuri de pază şi supraveghere. Pe bună dreptate s-a revoltat şi primarul în faţa acestui fenomen: construiesti şi dai în folosinţă nenumărate locuri de recreere, vin „băieţii veseli”, le distrug cu drag şi spor, nimeni nu vede nimic, iar în fiecare primăvară se cheltuiesc sume considerabile pentru reparţii şi întreţinere. De 7 ori s-a schimbat împrejmuirea din Vlaicu, alte obiective sunt constant distruse: lampadare făra becuri, bănci rupte, coşuri luate la şuturi, garduri distruse şi lista e lungă.
Fără spirit civic orice ban public investit, oricât de mulţi ar fi banii sunt aruncaţi pe apa sâmbetei, daca beneficiarul- cetăţeanul ignoră sau nu are grija de acest ”bun comun”, transformat într-o expresie desuetă şi nu în realitatea ce ne înconjoară zi de zi.
Lucrări în Beiuş în 2014:
-se va reface asfaltarea străzilor după terminarea lucrărilor
-continuă investiţiile la spitalul municipal, prin dotarea extensiei pentru ATI spre a deveni funcţională
-se vor finaliza dotările cu aparatură pentru ambulatorul integrat(policlinica)
-s-au facut demersurile pentru extinderi şi modernizări la Şcoala Generală
-s-au achiat datoriile accesate de municipiu pentru proiectul geotermal, precum şi datoriile care au vizat spitalul municipal
Citiți principiile noastre de moderare aici!