Consiliul Local (CL) Oradea a votat aproape în unanimitate toate cele 17 proiecte propuse în cadrul şedinţei extraordinare de luni. S-au consemnat doar trei abţineri, două în cazul fuziunii Şcolii „Andrei Mureşanu” cu Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” şi una în cazul creditului pentru CET. Creditul aprobat în cuantum de maxim 12,5 milioane de lei este necesar pentru ca CET să achiziţioneze 6.750 de tone de păcură, din care 5.000 pentru returnarea împrumutului luat în ianuarie din Rezerva de Stat, iar restul de 1.750 pentru asigurarea funcţionării CET pe timp de vară.
Cât priveşte fuziunea şcolară, inspectorul şcolar general Dorel Luca, membru al CL Oradea, a precizat că decizia de fuzionare s-a luat doar după discuţii cu conducerile ambelor unităţi şi cu consiliile lor de administraţie.
„Şcoala «Andrei Mureşanu» se confruntă cu scăderi de efectiv iar Liceul Ortodox are nevoie de un plus de spaţiu, în condiţiile în care ambele unităţi funcţionează în aceeaşi clădire. Au fost unele discuţii doar pentru transferul secţiei maghiare în cadrul Liceului Ortodox, dar s-a înţeles situaţia. Director va rămâne directorul Şcolii «Andrei Mureşanu» iar director adjunct va fi actualul director al Liceului Ortodox”, a explicat Luca.
Nou pod pietonal
Un proiect care a provocat intervenţia primarului Bolojan a fost cel de alocare a 75.000 de euro pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice pentru revitalizarea ansamblului urban format de Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand. „Dorim să ne asigurăm că, dacă va fi respins unul din proiectele de reabilitare a centrului urban, prin fonduri europene, să avem ca rezervă acest proiect”, a spus Ilie Bolojan. Proiectul vizează, printre altele, construcţia unui nou pod pietonal peste Crişul Repede, în amonte de Podul Ferdinand, între strada Nicolae Grigorescu (Băile Rimanoczy) şi intrarea dintre strada Independenţei în Pasajul Vulturul Negru, dar şi transformarea în promenadă totală a străzii Vasile Alecsandri.
Un alt pod supus votului CL Oradea este cel de peste Peţa, la intrarea în piaţa de vechituri dinspre strada Traian Blajovici. Aleşii orădenilor au avizat indicatorii tehnico-economici ai lucrării estimată la 398.000 de lei.
Direcţia Tehnică a mai propus aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea reţelelor secundare de termoficare pe străzile Morii, Bumbacului, Principatelor Unite, Islazului şi zona Real. „Dorim să modernizăm reţelele de termoficare întrucât străzile respective urmează să fie reabilitate pe bani europeni”, a mai precizat edilul-şef.
S-a mai votat modificarea caietului de sarcini privind licitaţiile pentru parcările supra-etajate din strada Independenţei, curtea Primăriei, strada Braşovului şi din spatele Palatului de Justiţie. Iar în final, CL Oradea a aprobat preluarea folosinţei malurilor Crişului, între Podul Decebal şi Podul de Pontoane, în vederea amenajării de promenade.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!