Luni a debutat în sala mare a Teatrului de Stat o conferinţă la care participă lectori de la FBI, US Homeland Security, STS şi IGPR. Până miercuri, reprezentanţi ai forţelor de ordine din zece judeţe vor lucra cu oaspeţii americani, abordându-se diferite teme de securitate. Conferinţa, intitulată „Pregătire pentru provocări prin parteneriate”, a fost deschisă de invitatul cel mai de seamă al evenimentului. Este vorba despre John Ashcroft, fost procuror general al SUA, între 2001 şi 2005.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a fost traducătorul discursului rostit de Ashcroft. Acesta din urmă le-a împărtăşit românilor ce a învăţat din tragedia de la 11 septembrie 2001 şi ce trebuie făcut pentru ca asemenea dezastre să nu se mai repete. John Ashcroft a adus în discuţie inclusiv factorul corupţie. „Nu poţi colabora cu cineva în care nu ai încredere, e corupt şi nu-i pasă”, a subliniat Ashcroft de pe scena Teatrului, transmiţându-le reprezenanţilor MAI, MApN şi ai Parchetului că trebuie să le inspire încredere cetăţenilor.
Pentru John Ashcroft – procuror general al Americii în timpul atacurilor de la 11.09.2001– securitatea este strâns legată de libertate. „Nu putem ofensa libertatea”, spune Ashcroft, ajuns acum la 70 de ani. Prezent la Oradea, a transmis auditoriului din sala mare a Teatrului de Stat – reprezentanţi ai structurilor MApN, MAI şi Parchet – ce a învăţat din tragedia de acum zece ani şi jumătate. S-a folosit de un citat din Einstein pentru a defini ignoranţa: „Ignoranţa e încercarea de a face mereu la fel, cu gândul că vei obţine rezultate diferite”, a spus Ashcroft de pe scena Teatrului, ţinând să le spună românilor că „trebuie să facem altceva decât am făcut până acum pentru a avea rezultate diferite. De aceea suntem azi aici, ca să schimbăm idei”.
O problemă perpetuă
Ashcroft a mai încercat o remarcă de efect, arătându-le celor din sală că, de fapt, cuvântul „comunitate” este un cuvânt compus, provenit din latină. „Com-unitate. Aceasta trebuie să facă forţele de ordine: trebuie să aibă abilitatea de a inspira încredere”, a spus Ashcroft, insistând şi pe factorul comunicare. Comunicare în sânul aceleaşi instituţii, dar şi între instituţiile statului. El a dat exemplul agentului FBI căruia chiar instituţia la care lucra i-a refuzat furnizarea de informaţii, înainte de atacurile teroriste. „Înainte cu două săptămâni de 9/11, acel agent FBI scria aşa: «Pentru că nu împărtăşim acest tip de informaţii, într-o zi vor muri americani. Şi singurul beneficiar va fi Osama bin Laden». Sper ca voi să învăţaţi din aceste greşeli, pentru că preţul este prea mare”, a afirmat Ashcroft.
Firesc, fostul demnitar american a adus în discuţie şi factorul integritate. „Nu poţi apăra libertatea fără integritate. Sunt întotdeauna probleme cu integritatea şi cel mai rău e să pretinzi că nu sunt probleme cu integritatea”, le-a transmis Ashcroft autorităţilor române, dând exemplul unui agent FBI, desconspirat ca spion, din cauza căruia colegi de-ai săi au fost executaţi.
Şi lectorul Ken Kilbridge – de la extensia FBI din Budapesta, International Law Enforcement Academy (ILEA) – a vorbit despre etică. „Se aşteaptă de la noi nu doar să vorbim despre reguli etice, ci şi să ne ghidăm după ele”, a spus Kilbridge, oferind exemple din viaţa sa în slujba legii.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!