Cetăţenii vor vota pentru preşedinte şi pentru referendum în aceleaşi secţii de votare.
Alegătorii pot opta să voteze numai pentru alegerea preşedintelui României sau numai pentru referendum, dar, odată exprimată opţiunea prin vot, ei nu mai au posibilitatea să voteze mai târziu dacă se răzgândesc.
După verificarea actului de identitate, preşedintele secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta întreabă alegătorul dacă doreşte să-şi exercite dreptul de vot atât pentru alegerea preşedintelui României, cât şi pentru referendum sau numai pentru unul dintre aceste scrutine.
În cursa pentru Preşedinţie se află 12 candidaţi. Aceştia sunt, în ordinea de pe buletinul de vot: Crin Antonescu (PNL), Mircea Geoană (PSD), Kelemen Hunor (UDMR), Traian Băsescu (PDL), Sorin Oprescu (independent), George Becali (PNGCD), Ovidiu Cristian Iane (Partidul Ecologist Român), Eduard Manole (independent), Corneliu Vadim Tudor (PRM) , Remus Cernea (Partidul Verzilor), Constantin Ninel Potîrcă (independent), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă).
Alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Prin act de identitate se înţelege: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.
Dacă alegătorul votează la o secţie de votare specială, trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere privind faptul că nu a mai votat şi nu va mai vota la altă secţie de votare, nici pentru alegerea preşedintelui României, nici la referendumul naţional din 22 noiembrie. Formularul declaraţiei îi va fi înmânat de către preşedintele secţiei de votare sau de membrul desemnat de acesta.
Persoanele care optează să voteze pentru referendum primesc în mod obligatoriu ambele buletine de vot. Buletinele sunt tipărite în culori diferite, în negru şi respectiv, albastru.
Buletinul de vot cu tipăritură neagră conţine întrebarea “Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”. Buletinul cu tipăritură albastră conţine întrebarea: “Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?”. Urnele vor avea aceleaşi culori, însă introducerea unui buletin de vot într-o altă urnă nu atrage de la sine anularea votului respectiv.
Pentru alegerile de duminică au fost organizate 21.706 secţii de votare, dintre care: 18.053 de secţii permanente, 3.359 de secţii speciale - 71 în unităţi sanitare, la care se adaugă 294 de secţii în străinătate. Pe listele electorale sunt înscrişi 18.317.920 de cetăţeni români
Votarea se încheie la ora 21.00.
Sursa: Newsin.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!