Ritmul investițiilor demarate anul trecut în unitatea spitalicească, care au ca obiectiv reabilitarea și modernizarea spitalului se păstrează.
„Scopul final este facilitarea diagnosticelor puse cu ajutorul echipamentelor de imagistică medicală, iar investițiile se apropie de finalzare ”, anunță responsabilul pe comunicare al primăriei Beiuș, Kovacs Zoltan.
În spațiul unde, cândva funcționa blocul alimentar, prin reabilitări și prin reconfigurarea spațiilor, susținute de spitalul municipal prin fonduri proprii, s-a conturat secția integrată de imagistică, unde au loc pe circuitul funcțional, toate echipamentele de ultimă generație care înlesnesc stabilirea unor diagnostice rapide. Pe 20 martie a fost pus în funcțiune aparatul de radiologie digitală, care poate efectua atât investigații de radioscopie (examinare în timp real) precum și realizarea de radiografii, sau imagini statice. Pe lângă avantajul unei expuneri infinit mai scurte a pacientului la radiațiile Roentgen, imaginile sunt prelucrate digital, nemaifiind nevoie de supot fizic (film),pacientul putând primi imaginile investigațiilor pe suport optic (CD). Acestea pot fi trimise pe orice terminal de calculator de pe secțiile spitalului, sau oriunde este necesar pentru consult ulterior. În afară de accesul instantaneu a personalului medical, la baza de date cu imagini radiologice, se realizează și economii substanțiale prin eliminarea „filmelor” pe suport fizic, greu de prelucrat, manipulat și arhivat.
„Cea mai mare investiție, și dorința veche a medicilor beiușeni, a fost echipamentul de computer-tomograf, finanțat de Ministerul Sănătății, aflat în funcțiune din 21 aprilie ( ca și un „cadou” frumos de ziua aniversară a municipiului Beiuș), deocamdată folosit pentru urgențele medicale ale CPU, în această perioadă obținându-se și rutina necesară a personalului de deservire”, explică Kovacs Zoltan.
Instructajele și practica se efectuează de mai mult timp și la secția de imagistică a Spitalului Județean Oradea, precum și prin deplasarea „instructorilor” la Beiuș, cu sprijinul deosebit al doamnei doctor Liana Toc, șefa secției de imagistică de la SJ Oradea ( beiușeancă, dealtfel). CT-ul va fi folosit în scurt timp pentru toți pacienții care vor avea nevoie de acest fel de investigații.
„Secția de imagistică este completată de echipamentele de ecografie, iar ulterior, va fi amplasat în spațiul amenajat deja, un al doilea aparat de radiodiagnostic, finanțat din fonduri puse la dispoziție de Consiliul Județean Bihor. Aceste progrese nu puteau fi făcute fără colaborarea exemplară dintre conducerea spitalului, dr. Vesa Sorin și coordonatorul spitalelor bihorene dr. Carp Gheorghe, precum și buna colaborare instituțională a Spitalului Municipal cu Primăria Beiuș, Ministerul Sănătății și ceilalți factori de decizie, care contribuie prin fonduri, demersuri și consultanță, la un act medical de calitate pentru toată Țara Beiușului”, a precizat Kovacs Zoltan.
Trimite articolul
XE foarte bine; merita Depresiunea Beiusului, toata Valea Crisului Negru acest cadou !