[eadvert]
Secția de Zi a Spitalului Clinic „Avram Iancu” din Oradea a fost renovată în totalitate cu bani de la Fundația Metropolis (618.000 de lei) și cu fonduri proprii (peste 218.000 de lei).
Renovarea Secției de Zi a Spitalului Clinic „Avram Iancu” din Oradea fost un efort uriaș, întins pe parcursul a mai puțin de trei luni. De miercuri însă, pacienților care vor dori internare de zi în cadrul unității spitalicești li se va schimba percepția despre spitalizare. Aceasta pentru că secția a îmbrăcat haine complet noi.
Situată într-o clădire veche de aproape 300 de ani și care nu a mai trecut prin reparații serioase din 1999, Secția nu îndeplinea cerințele de igienă impuse de standardele actuale. Acum însă toată secția a fost reabilitată complet și modernizată la standarde europene, pacienții beneficiind de condiții moderne de spitalizare.
„Am început în luna noiembrie a anului trecut. A fost o muncă susținută pe parcursul a aproape trei luni. Ne-am izbit de o grămadă de provocări, dar am reușit. Legătura cu Codin Maticiuc de la Metropolis a luat-o colegul nostru Cornel Cheregi. I s-a răspuns, acesta trimițând doi oameni să vadă ce se întâmplă aici. Se pare că l-am convins și astfel a început totul”, a declarat Oana Popoviciu, directorul Spitalului „Avram Iancu” din Oradea.
La sfârșitul anului trecut, Fundația Metropolis din București a alocat sumele necesare pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea acestei secții (peste 618.000 de lei). Lucrările au fost finalizate, iar secția a fost inaugurată la 28 ianuarie 2023, în prezența finanțatorilor, în frunte cu Codin Maticiuc. Reabilitarea a fost realizată în cadrul proiectului „Spitale publice din bani privați”.
Începând de miercuri, orădenii care au nevoie de spitalizare de zi și sunt asigurați vor putea fi internați într-o secție nouă, cu dotări la standarde europene.
Lucrările de reabilitare efectuate la Secția de Zi a Spitalului Clinic „Avram Iancu” din Oradea contribuie la creșterea gradului de confort al pacienților și al cadrelor medicale, precum și la îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare și la reducerea riscului apariției infecțiilor asociate asistenței medicale, spune Oana Popovici, desemnată director general al Spitalului Clinic „Avram Iancu” din Oradea.
Renovări
Din fondurile primite, dar și din fonduri proprii, fostul Spital Militar din Oradea a recompartimentat și a reabilitat tot ceea ce înainte fusese Secția de Balneo-fiziokinetoterapie și Recuperare Medicală. Conducerea spitalului a decis reabilitarea totală a secției – începând de la biroul de internări de la Spitalul de Zi, din holul principal, până la cele două saloane destinate bolnavilor pentru internare de zi (10 paturi), continuând cu garderoba, grupurile sanitare bărbați-femei, sala de pansamente etc.
„Este vorba de tot ceea ce este prevăzut ca indicatori pentru spitalizarea de zi”, a explicat Cătălin Moroșanu, directorul economic al instituției.
Reabilitarea a contat pentru indicatorii stabiliți de Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate (ANMCS), pentru acreditarea în ciclul II a unității medicale. Spitalul a fost evaluat, săptămâna trecută de ANMCS, iar acum așteaptă rezultatul evaluării.
„Ne bucurăm foarte mult că am reușit să realizăm acest proiect, ajutați de Fundația Metropolis. Este primul proiect de acest gen, dar nu și ultimul. Noua secție renovată va deservi toți pacienții din Oradea, toți cei care vor necesita internare de zi. Ei vor beneficia de standarde europene și de servicii medicale de calitate. Așteptăm să începem următorul proiect și să creștem calitatea serviciilor oferite de spitalul nostrum”, a spus Cornel Cheregi, directorul medical al Spitalului Clinic „Avram Iancu” din Oradea.
Cu Maticiuc la cină
Cu o zi înainte de inaugurarea Secției de Zi a fostului Spital Militar, Codin Maticiuc a organizat o cină caritabilă la Restaurantul Rivo din Oradea. Banii adunați vor fi susține proiectul „Spitale publice din bani privați”, prin care sunt reabilitate spitale publice din țară.
Practic, Codin a explicat că, din aceste fonduri dar și cu fonduri pe care speră să le atragă din comunitate, își dorește să contribuie la reabilitarea Secțiilor de Pneumologie și Dermatologie din cadrul aceluiași spital.
„A fost prima inițiativă a unui privat din Oradea, care a decis să pună umărul. Am decis ca din acest an să ajutăm doar în orașele în care și comunitatea vine și pune umărul. Și se întâmplă asta deja. De pildă, la Ploiești un donator a pus la dispoziție o sumă mare de bani pentru reabilitarea spitalului din oraș. Astfel, acolo unde comunitatea oamenilor de afaceri sau o firmă donează bani, noi dublăm suma și mergem să ajutăm la reabilitarea unui spital sau a unei secții a unui spital din respectiva localitate. Astfel, Rivo a decis să fie primul care se alătură acestei inițiative și a făcut o masă pe care au donat-o în totalitate Fundației Metropolis.
Toate fondurile care s-au strâns, dar și cele adunate din diverse licitații organizate de cei de la Rivo, vor merge spre reabilitarea secției de Pneumologie și Dermatologie din cadrul Spitalului «Avram Iancu». Noi suntem în relații doar cu acest spital care ne-a contactat și cu managementul acestuia. Ei ne-au înaintat un proiect de 150.000 de euro pe care ni-l putem permite și pe care dorim să-l susținem în viitor”, a explicat Codin Maticiuc.
Trimite articolul
XFelicitări Oana pentru implicare,pentru munca depusa si pentru reușită 🥰🤗!Mult succes in continuare pentru tot ce intreprindeți !
Fostul Sital militar nu este acum în administrarea Ministerului Afacerilor Interne?
Codin Maticiuc nu era ceva semivedetă prin tabloidele de scandal? Strânge capital politic pt vreun post de parlamentar?
De ce trebuie să se laude că face ceva?
Felicitări acestor oameni care fac ceva aici la noi acasă , care se implica și nu fug de țara asta …chiar merita tot respectul.