ORADEA. În ultima vreme, preţul câtorva produse alimentare, în special ouă, unt şi carne a urcat peste măsură. Dacă în urmă cu câteva săptămâni un ou costa 50 de bani, acum este o minune dacă mai poţi să-l cumperi cu un leu.
Ministrul Agriculturii Petre Daea, pune creşterea preţului la ouă pe seama faptului că găinile ouă mai puţin în această perioadă, dar, este de părere că o influenţă are şi ceea ce se întâmplă în Europa pe piaţa de profil: scandalul fipronilului, în Franța, în Olanda, în Belgia şi scandalul cu salmonella în Polonia.
Pe de altă parte, crescătorii de păsări şi animale acuză marile lanţuri de magazine că au scumpit carnea şi ouăle.
„Era de aşteptat să se ajungă în această situaţie atâta timp cât laşi piaţa la latitudinea marilor magazine şi nu dai posibilitatea ca fermierii să se dezvolte”, este de părere Anca Demian, reprezentanta Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine „Păstorul” din Bihor.
Simon Francisc, reprezentantul uneia dintre cele mai moderne ferme de ouă din Bihor, spune că „lipsa ouălor de la nivel european a dus la această scumpire”.
[related-post post_id=”1938371″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!