La maternitatea de la Spitalul Judeţean se recoltează de câţiva ani celule stem la naştere, la maternitatea de la Spitalul Pelican, recent înfiinţată se recoltează celule stem, iar la noul Centru Oncologic din curtea Spitalului Curteanu se intenţionează deschiderea unui centru de transplant cu celule stem.
Conform Programului Naţional al Donatorilor de Măduvă osoasă (bazat pe studiu internaţional), din totalul transplanturilor realizate în 2010, un procent de 22% (1150 de transplanturi) erau efectuate cu celule stem din sângele ombilicoplacentar şi cu 9% mai mult faţă de anul precedent (la transplantul pentru măduvă osoasă, creşterea în aceeaşi perioadă a fost de doar 1%).
Centre
La ora actuală, în România există trei centre de transplant medular: la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti, astfel că realizarea de transplanturi din celule stem recoltate din sângele ombilicoplacentar e acum mai lesne.
Părinţii trebuie să ştie că stocarea celulelor stem se face iniţial pe durata a 20 de ani şi atunci când aleg să stocheze grefa de celule stem important este numărul de celule stem stocate. Aceasta fiindcă în caz de transplant, numărul de celule şi evident calitatea grefei sunt decisive.
Pentru ca numărul de celule stem recoltate să rămână cât mai mare şi de calitate superioară, se vorbeşte despre alegerea unei bănci de celule stem unde separarea celulelor stem nu se face manual ci automat. În acest fel, garanţia pentru cea mai ridicată doză celulară e mai mare, procedura nu e supusă erorii umane şi nici contaminării în laborator, spune Cristina Isăilă, de la Timişoara, unde funcţionează o bancă de celule stem care lucrează cu aparate automate de ultimă generaţie. Isăilă spune că la băncile de celule stem unde separarea celulelor stem se face automat, acest material e păstrat în două compartimente, oferindu-se astfel două şanse de utilizare pentru aceeaşi persoană (copil).
Cu ajutorul celulelor stem se pot trata zeci de afecţiuni, de aceea este foarte importantă atât menţinerea unui număr mare de celule stem de la recoltare până la stocare cât şi calitatea lor, care nu trebuie să se piardă nici alegând o bancă la foarte mare distanţă şi nici o bancă ce nu oferă garanţii pentru menţinerea calităţii celulelor stem şi în timpul procesării.
Isăilă spune că dincolo de procesarea automată a celulelor stem, este important ca stocarea celulelor să se facă în ţară, fiindcă timpul scurs de la recoltare până la procesare poate influenţa numărul de celule stocate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!