Cele mai multe nereguli au fost descoperite în activitatea secretarilor generali din Căbeşti, Lugaşu de Jos, Mădăras, Brusturi, Cetariu, Șinteu și Finiș.
[eadvert]
Problemele au ieșit la iveală în timpul unor întâlniri de lucru organizate de Prefectura Bihor, cu secretarii generali din cele 101 primării din județ. „În peste 10 UAT-uri s-au constatat deficiențe care pot atrage sancțiuni disciplinare pentru secretarii generali”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor.
Printre deficiențe constatate în activitatea secretarilor generali se numără persistența în comunicarea cu întârziere a actelor administrative prin email. „Exemple notabile sunt secretarii generali din Săcueni, Buntești, Șuncuiuș și Tileagd”, se mentionează în comunicatul citat.
Au fost constatate și nereguli privind actualizarea inventarului bunurilor din domeniul public și privat, neactualizarea site-urile primăriilor, secretarii dovedind o lipsă majoră de preocupare și responsabilitate pentru gestionarea Monitorului Oficial Local. Iar astfel, cetățenii localităților respective nu aveau acces în timp util la informații importante, cum ar fi convocarea ședințelor de consiliu local.
Deficiențe în interpretarea legii
Totodată, reprezentanții Prefecturii au constatat superficialitate în elaborarea hotărârilor de consiliu local și dispozițiilor primarilor, deficiențe de interpretare a legislației în domeniu, lacune în studierea practicii judecătorești, cu consecințe în aplicarea corectă a legislației, dar și lipsa de preocupare pentru transmiterea răspunsurilor la circulare și adrese în termenele solicitate, aspect care îngreunează desfășurarea normală a activității instituției. „Cele mai flagrante situații, care au generat dificultăți în efectuarea verificării legalității actelor, s-au constatat în comunele Căbeşti, Lugaşu de Jos, Mădăras, Brusturi, Cetariu, Șinteu și Finiș”, se mai arată în comunicat.
De unde vin problemele
Viceprimarul din Tileagd, Csalok Alexandru Holden, spune că într-adevăr au existat câteva probleme, însă nimic major. „Secretarul își face datoria. Fiind o comună mare, am avut câteva întârzieri, însă nimic grav. Ne dăm toată străduința să nu mai avem probleme”, a subliniat viceprimarul.
La Șinteu, problema ar fi lipsa unui secretar general. „Noi nu avem secretar general. Am organizat de două ori concurs și nu am reușit să ocupăm postul. Ultima dată datorită faptului că eram în scenariu roșu. Aceste atribuții au fost delegate unei persoane care nu are pregătirea necesară, de unde și problemele” declară primarul comunei, Lasak Benedek.
Ca urmare a problemelor constatate, Prefectura Bihor a dispus sesizarea comisiei de disciplină, care va decide dacă se impune aplicarea unor sancțiuni. De asemenea, prefectura a mai dispus inițierea unor întâlniri cu primarii localităților respective, pentru a analiza din ce motive s-a ajuns în această situație. S-a decis organizarea unor concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de secretar general în Avram Iancu, Finiș, Lugașu de Jos, Sălacea, Cefa, Mădăras, Șinteu. JB – G.A.
Trimite articolul
XSingura neregula neconstatata este nivelul imputit de birocratie in care se infunda institutiile publice cauzata de somnul politic de la guvernarile trecute si prezente. Rusine clasei politice. Elefantul din camera a trecut inca o data neobservat. Hai noroc!
România e cu siguranță țara comisiilor(de tot soiul) şi a comisarilor.
O țară de comisari.
Dacă ar fi să cuantificăm numărul lor, cred că fiecărui angajat sau patron din mediul privat îi revine câte un comisar de la stat ca să-l “purice”.
Dar oare ce vor face domnii comisari peste 5-10 ani, când lucrătorii din mediul privat vor fi mult mai puțini decât dumnealor (asta din cauza emigrărilor masive care au loc in Romania an de an, iar emigranții nu vor fi niciodată bugetari, asta e clar).
Probabil că se vor purica unii pe alții, iar comisarii cu pile mai de Doamne-ajută îi vor abțigui pe comisarii cu pile mai modeste.