„Consumul de carne va deveni un lux, în curând”, a declarat unul dintre măcelarii care îşi vinde carnea în hala de la Piaţa Cetate. Recolta mai mică de grâu va scumpi pâinea. Unii brutari deja au crescut preţul, deşi încă se mai foloseşte grâu de anul trecut.
Doar cu irigaţii
Legumele şi fructele sunt şi ele mai puţine. Doar cei care le-au udat, au scos producţii cât de cât mulţumitoare. Vasile Rus din Chiribiş, prezent la Târgul fermierilor organizat de Camera Agricolă a Judeţului Bihor în weekend spune că a avut noroc cu irigarea. „Cine nu a irigat, nu a avut producţie. Este un an mai slab ca anul trecut”, a precizat fermierul. Acesta vindea kilogramul de vinete cu 1,5 lei, gogoşarii cu 5 lei/kilogram, ardeii kapis cu 4 lei/kg, ceapa cu 2 lei/kg, ardeii iuţi cu 5 lei/kg.
Mierea şi ţuică
Apicultorii nu au scăpat nici ei de intemperii. După îngheţul din primăvară a urmat altă „bucurie”, seceta. Cu toate astea, spun că nu vor scumpi mierea. „Mierea din floare de salcâm a suferit din cauza îngheţului, poliflora a fost afectată de secetă. Ceva mai bine a mers la mierea din floare de tei”, a explicat Marcel Demian, un apicultor orădean. Acesta vindea kilogramul de miere de tei şi de salcâm cu 25 de lei, iar kilogramul de miere polifloră cu 20 de lei. „N-am scumpit şi nu vom scumpi mierea nici în perioada următoare. Ştim că este criză şi nu prea are lumea bani”, a subliniat apicultorul.
Şi producţia de prune şi alte fructe a fost slabă anul acesta. Aşa că producătorii de ţuică se bazează mai mult pe ce au fabricat anii trecuţi. „Pălinca, cu cât este mai veche, cu atât este mai bună”, este de părere Florian Chişe, producător al pălincii „Trămuţa”, marcă înregistrată la OSIM.
Nimic nu se pierde
Cei care erau obişnuiţi cu uleiurile fabricate de bunici, prin presare la rece, au avut ocazia să găsească la Târgul fermierilor un astfel de produs. Acesta este fabricat de Nicolae Tincău, singurul producător autorizat de ulei de acest fel, care a mai rămas pe piaţă, din 12, după cum spune omul. „Litrul de ulei costă 7 – 8 lei, în funcţie de cantitatea cumpărată. Seceta a scumpit materia primă, aşa că ne putem aştepta la o scumpirea a produsului cu 20 – 25%”, crede Nicolae Tincău.
Întrebat cum rezistă pe piaţă, în timp ce alţii au dat faliment, acesta ne-a dezvălui secretul. „La mine nu se aruncă nimic. Ce rezultă din presarea susanului şi seminţei de dovleac se transformă în chipsuri. Uleiul de susan şi de dovleac este un leac foarte bun împotriva cancerului”, ne-a dezvăluit producătorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!