Candidatul PDL la Primăria Oradiei, Mihai Groza, a criticat marti soluţia retehnologizării CET prin trecerea pe gaz. Din start, Groza a spus că termenul de conformare a CET-ului la normele de mediu este până în 2015, „nu 2013, cum s-a spus în Consiliul Local”. „Din aprilie 2010, de când s-a aprobat studiul de fezabilitate în Consiliul Local până în martie 2012 administraţia a susţinut pentru soluţia CET pe gaz că energia produsă nu mai fi scumpă. În aprilie 2012 Banca Europeană de Investiţii vine şi corectează proiectul depuse de PMO cu varianta nr. 9 (din cele opt propuse) şi spune că CET-ul pe gaz e prea scump şi trebuie să producă energia electrică cu parametri modificaţi pentru cogenerare”, a prezentat Groza un scurt istoric al proiectul, pe care-l consideră „o piatră de moară legată de gâtul administraţiei şi a orădenilor”.
Problema gigacaloriei
Fostul viceprimar a acuzat şi nivelul de suportabilitate al proiectului de către populaţie, precum şi faptul că preţul pe care-l plătesc orădenii azi pentru o gigacalorie – 235,5 lei – este prevăzut în anexa contractului de finanţare abia pentru anul 2016. „În anexa 1.4 se menţionează tarifele aplicate, defalcate pe ani, unde scrie că pentru 2012 preţul/Gcal în Oradea este de 190 lei”, şi-a susţinut Groza teza, evidenţiind apoi şi cuantumul subvenţiei pe care o acordă Primăria Oradea la preţul gigacaloriei: „Orientativ vă dau câteva date privind preţul Gcal în alte municipii din ţară. La Bucureşti, Gcal este de 170 lei, iar subvenţia Primăriei de 150 lei. Cluj: 165 lei/Gcal, subvenţie Primărie 189 lei. Ploieşti 160 lei/Gcal, subvenţie 84 lei. Beiuş 77 lei/Gcal – pe apă geotermală, Oradea 235 lei/Gcal, subvenţie Primărie 26 lei”.
După ce a afirmat că „toate prognozele evoluţiei preţului la gaze indică triplarea acestuia”, Groza a anunţat că, dacă va deveni primar, va renunţa „din prima zi de mandat la un asemenea proiect catastrofal”. Mai mult, Groza promite că, dacă va deveni el primar, în Oradea „se va reduce substanţial preţul gigacaloriei”.
I-am pus în vedere candidat studiul Transgex, prezentat recent de municipalitate, în care se arată că ponderea apei geotermale în termoficarea oraşului ar putea ajunge la un maxim posibil de 20%. „Am îndoieli cu privire la acel studiu”, afirmă Groza, adăugând că bazinul de apă geotermală de la Borş ar fi al treilea în Europa, conform unor specialişti islandezi. Mihai Groza consideră că potenţialul geotermal al Oradiei ar putea asigura „peste 50%” din resursa necesară termoficării.
Groza a pus pe tapet şi profitul mic pe care l-a înregistrat Compania de Apă în 2011. „Un profit de 48.000 de lei (!), adică cam cât un butic de cartier”, arată Groza, susţinând că în 2010 profitul aceleaşi companii a fost de 10,7 milioane de lei. În aceste condiţii, candidatul PDL se întreabă de unde se vor rambursa banii împrumutaţi de la BERD, bani care, potrivit contractului, ar trebui returnaţi doar din profit.
Mihai Groza consideră că profitul mic se datorează fântânii arteziene realizate de CAO pe Dealul Păcii. Acelaşi candidat deplânge faptul că orădenii ar plăti de două ori serviciile de apă-canal în spitalele de Oradea, o dată prin plata CASS şi prin majorarea tarifelor la aceste servicii.
„Orădeni reduşi la CNP-uri”
Candidat PDL pentru Consiliul Local, Dorin Corcheş s-a arătat deranjat de campania dusă de candidatul USL la Primărie. „Oradea a prins culoare mult înainte de 2008. Nu era aşa de cenuşie, de bacoviană, cum este prezentată acum. Constat că o bună parte din faptele candidatului PNL – extinderea Zoo, reabilitarea malurilor Crişului, investiţiile în spitale, lărgirea Podului Densuşeanu la patru benzi – sunt realizate din bani daţi de la Guvern”, a spus Corcheş de la tribuna PDL. De asemenea, candidatul PDL a atras atenţia asupra faptului că „Oradea risca să fie oraşul taxelor şi impozitelor, dacă Prefectura nu era condusă aşa cum cum a fost condusă: adică bine. Să ne aducem aminte de taxa pe grădiniţă, taxa pe faţade, taxa pe ordine publică. Piramida din Primărie este creată strict pentru taxe şi impozite, dar până la urmă a închis Primăria pentru orădean. Avem doar ziua porţilor deschise. În rest, orădeanul are un singur drum în Primărie: spre plata taxelor şi impozitelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!