[eadvert]
Atât finanțatorul cât și proiectantul propun intervenția asupra fațadei bisericii, ea fiind elementul central al piațetei și justifică intervenția prin gradul ridicat de degradare al soclului, fațadei și acoperișului. Acestea aduc prejudicii de imagine zonei reabilitate. Totodată, în starea actuală este un pericol pentru trecătorii din jur. Se prevede refacerea fațadelor, soclului, trotuarului, treptelor și a învelitorii.
„Zona care se află în amenajare are ca element central de organizare a spațiului această biserică. Este o clădire impozantă care trebuie să fie evidențiată odată cu amenajarea și reabilitarea Piațetei Cazaban. Prin aceste lucrări se va realiza integrarea bisericii în contextul urban”, a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.
În această biserică din Ioșia slujește și preotul misionar Marcel Boloș, actual Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.
46 de proiecte analizate în cadrul ședinței
Dintre cele 26 de proiecte analizate în cadrul ședinței de săptămâna trecută, 23 au fost studiate în comisia de urbanism și 23 în atenția comisiei operative. Printre aceste proiecte se numără și construirea unui apart-hotel pe strada Clujului. Sc Valfurniture a solicitat aviz arhitect șef pentru aprobarea fațadelor la construcția unui apart-hotel cu spații comerciale la parter, pe strada Clujului. Lucrarea, aflată la faza de Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) a fost aprobată în Consiliul Local. În ședința de săptămâna trecută a revenit la comisie pentru aviz fațadă. Regimul de înălțime este parter+4 etaje+etaj retras. Clădirea va avea destinația de apart-hotel cu 22 de apartamente și un spațiu comercial. Se propune amenajarea a 15 locuri de parcare în incintă și spații verzi pe minimum 25% din suprafața totală a parcelei.
„Comisia a solicitat, la faza de PUD, revenirea pentru avizarea volumetriei, astfel că volumetria a fost avizată favorabil și se va integra în contextul urbanistic specific zonei Calea Clujului”, a punctat viceprimarul Marcel Dragoș.
Trimite articolul
XNu sunt de acord cu reabilitarea bisericii din bani publici, eu cred ca sunt de acord cu mine cel putin 51% din Oradea, iar biserica arata in conditii bune. Sifonarea banului public este o regula si aici, cu aceeasi bani s-ar fii putut moderniza statiile de autobuz si tramvai care arata deplorabil in tot orasul, (exceptie cea centrala), de exemplu, dar ce conteaza omul de rand care circula cu un mijloc de transport, sau chiar turistii si aceea putini. Multumim.