Spitalele vor funcţiona cu tot mai puţine paturi. Ministerul Sănătăţii a anunţat un plan naţional pentru perioada 2011-2013, motivând că România trebuie să se apropie în următorii trei ani de media europeană – 5,61 paturi la mia de locuitori. Ministrul Cseke Attila a informat că un astfel de plan e prevăzut în legea sănătăţii, dar nu s-a aplicat până acum şi că „era nevoie de un asemenea Plan pentru a stabili un echilibru în sistem şi o concurenţă la contractare”.
Potrivit proiectului de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, anul viitor, numărul de paturi din spitalele româneşti se vor reduce cu aproape 6.000 (în jur de 144/judeţ), iar în 2012 cu aproape 10.000 de paturi (circa 240/judeţ) faţă de numărul actual. Astfel, în 2012, numărul de paturi ar urma să reprezinte 6,02 paturi la mia de locuitori. Iar în 2013 ar mai urma o scădere cu încă peste 1.000 de paturi (vor fi cu peste 12.000 de paturi mai puţine ca în acest an), pentru ca media pe ţară să fie de 5,72 paturi la mia de locuitori, aproape de cea europeană.
Ce pune în loc?
Cseke a adăugat că „în cazul în care numărul total de paturi al spitalelor publice şi private existent la nivelul unui judeţ este mai mare decât cel prevăzut, casele de asigurări de sănătate pot organiza licitaţii în vederea contractării unor servicii din pachetul de servicii, pe baza prevederilor din contractul- cadru”.
Reducerea de paturi ar trebui să ducă la cheltuieli de regie mai mici pentru spitale şi la vindecarea a unui număr mai mare de pacienţi la ambulatoriile spitalelor.
Conform cifrelor, din spitalele bihorene ar trebui tăiate până în 2013 încă aproximativ 300 – 350 de paturi. La Oradea, doar ambulatoriul de la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu, modernizat din fonduri europene, este integrat şi corespunde cerinţelor actuale.
În plus, ministrul va fi nevoit probabil să rezolve şi problema personalului din ambulatoriu. La această oră, medicii nu au voie să consulte mai mult de patru pacienţi pe oră şi dacă o fac, nu sunt plătiţi de către Casa de Asigurări de Sănătate.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!