Pe o adâncime de 10 km de la frontiera română-maghiară din Bihor, oamenii, români şi maghiari, se simt mai în siguranţă de când poliţiştii de frontieră din Bihor şi colegii din judeţul Hajdu-Bihar patrulează împreună. Aceasta este concluzia principală a informaţiilor transmise ieri de comandanţii Inspectoratului de Poliţie de Frontieră Bihor, comisarul şef Nicolae Iancu şi generalul de brigadă Fekete Csaba, şeful Căpităniei Hajdu-Bihar. Cei doi au oferit date în prezenţa jurnaliştilor bihoreni dar şi a colegilor ziarişti sosiţi din Ungaria.
Pe câte trei sectoare
Iancu a amintit că după semnarea Acordului dintre Guvernul României şi cel al Ungariei privind prevenirea şi combatera criminalităţii transfrontaliere şi după stabilirea metodologiei aferente, au fost decise primele măsuri de pregătire.
Pe fâşia din Ungaria (întinsă pe partea României pe linia judeţului Bihor) au fost desemnate pentru formarea de patrule mixte (câte un poliţist român şi unul maghiar) reprezentanţele din Ungaria din sectoarele Artand, Letavertes şi Nyiregyhaza şi reprezentanţele din România din sectoarele Borş, Diosig şi Valea lui Mihai.
Acelaşi tip de acţiune cu patrule mixte s-a pus la cale şi la Bekes respectiv Salonta. De la fiecare reprezentanţă din fiecare ţară au fost aleşi poliţişti care cunosc limba din ţara vecină, cunosc prevederile acordului, dar şi legislaţia din ţara vecină, a informat gen. Fekete.
Primele 10
În urma pregătirilor efectuate, s-a început derularea primelor misiuni. Din 21 octombrie şi până în 16 noiembrie au avut loc 10 astfel de misiuni. În timpul controlului, poliţiştii din patrule au dorit în primul rând să se facă vizibili, iar oamenii să afle despre prezenţa a câte doi poliţişti român şi maghiar pe banda de 10 km adâncime în fiecare ţară. Totuşi, în timpul celor 10 misiuni, au fost controlate 189 de maşini, 358 de persoane şi au fost constatate două contravenţii.
De acum încolo, pe o perioadă de trei luni, va avea loc câte o misiune în comun din partea fiecărei din cele şase reprezentanţe (Borş, Diosig, Valea lui Mihai respectiv Artand, Letavertes şi Nyiregyhaza).
Concluzia celor zece misiuni trasă de şefii poliţiilor din Bihor şi Hajdu Bihar a fost că după expirarea celor trei luni, se va impune şi mai mult creşterea numărului de misiuni în comun.
Mulţi din fiecare
Reacţia românilor şi maghiarilor care vin şi pleacă din România în Ungaria şi invers acasă, la serviciu, la cumpărături, a fost una pozitivă. „Reacţia oamenilor, foarte importantă, a fost una pozitivă, pentru că fiecare om se simte şi mai în siguranţă când trece în ţara vecină şi vede că acolo e şi un poliţist din ţara lui”, a spus gen. Fekete.
Şeful Căpităniei de la Hajdu Bihar a relatat pentru Jb că în ultimii ani, numărul oamenilor români şi maghiari care tranzitează frontiera a crescut cu câteva procente bune şi că în mod sigur numărul familiilor de bihoreni care şi-au mutat locuinţa în Ungaria şi vin la lucru în România e de ordinul sutelor.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!