Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.
[eadvert]
Modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.
Desigur că aceste scumpiri aduc multe reacții negative atât din partea cetățenilor, cât și din partea administratorilor firmelor care au încălzire pe gaz.
„Era evident că se vor scumpi toate. Dacă tot cresc salariile și pensiile trebuie să crească prețurile tuturor utilităților ca să nu se poată lumea bucura de banii aia în plus, care sunt si așa puțini. Sigur că ne va afecta creșterea chiar dacă plătim mai mult cu câțiva lei. Câțiva lei aici, câțiva acolo și uite așa se adună câteva sute“, spune Florina.
„Ne afectează într-o anumită măsură. Unitatea noastră de producție funcționează mai mult pe curent, dar și gaz. Avem noroc cu sistemul fotovoltaic de care dispunem, mai facem economie de acolo. Ce ne afectează pe noi direct este scumpirea carburantului, creșterea accizelor. Automat de aici toți furnizorii vor veni cu prețuri mai mari pe seama aceasta. Momentan dacă aș crește prețul produselor nu ar mai cumpăra nimeni. Am decis ca momentan să rămânem la prețurile actuale. Am ajuns să avem prețuri la produse ca în vestul Europei”, a declarat administratorul unei patiserii din Oradea.
Totuși, ANRE transmite că „pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”. Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie 2025.
În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.
Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.
Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare. La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!