La propunerea Executivului Primăriei, Consiliul Local Oradea a aprobat creşterea indemnizaţiei pe care trebuie s-o achite părinţii pentru copilul trimis la creşă, de la 6 lei la 8 lei/zi, începând cu anul şcolar 2016-2017. Aşadar, de la 126 lei/lună/copil, cât era contribuţia părinţilor pentru anul şcolar 2015-2016, la 168 lei/lună/copil, pentru anul şcolar 2016-2017, pentru o medie de 21 de zile lucrătoare pe lună! Pe cale de consecinţă, Primăria îşi reduce subvenţia, de la 714 lei/lună/copil la 685 lei/lună/copil. În 2015, 323 de copii au frecventat, în medie, zilnic, cele 13 creşe din Oradea.
Cum legislaţia în vigoare plafonează contribuţia părinţilor la maximum 20% din costurile pe care le are municipalitatea cu creşele, la propunerea conducerii Primăriei, Consiliul Local a aprobat şi ridicarea costului mediu lunar de întreţinere pentru copiii ce merg la creşele din Oradea, de la 840 lei/copil/lună la 853 lei/copil/lună, în condiţiile celor 21 de zile lucrătoare pe lună, în medie.
Mai scump ca la Cluj
Înainte de vot, consiliera UDMR Kirei Melinda şi-a arătat nemulţumirea faţă de dorinţa Primăriei de a-şi scădea costurile cu fiecare copil ce frecventează creşa. Kirei a subliniat că, între timp, TVA a scăzut la alimente şi că Oradea are oricum un preţ mai mare pentru copiii de creşă decât cel din Cluj-Napoca, de exemplu. Kirei a arătat că, printr-o Hotărâre din ianuarie 2016, Consiliul Local Cluj-Napoca a stabilit o contribuţie zilnică pentru părinţi de 4,73 lei/zi/copil. „Ce să înţelegem de aici, că acel Consiliu Local Cluj se comportă mai responsabil decât noi faţă de familiile cu copii?
De aceea, eu propun să rămânem măcar la valoarea actuală, de 6 lei, care este oricum cu 27% mai mare decât cea din Cluj”, a cerut consiliera, înainte de votul plenului.
ASCO: „Părinţii sunt mulţumiţi!”
Pe un ton oarecum iritat, directoarea ASCO, Arina Moş, a vrut să sublinieze cum, de fapt, Primăria este cea care suportă, oricum, grosul cheltuielilor. „Noi subvenţionăm. Ne costă 40,62 lei pe copil, pe zi. Cred că dacă părinţii aleg de atâţia ani creşele din Oradea, înseamnă că sunt mulţumiţi”, a reacţionat Moş, director general ASCO din februarie 2013, ajunsă pe această poziţie cu susţinerea primarului Ilie Bolojan şi a PNL, după ce în prealabil fusese consilier la cabinetul primarului.
Legislaţia în vigoare plafonează la o cotă de 20% contribuţia părinţilor care au un copil la creşă şi ale căror venituri depăşesc 700 lei lunar, respectiv la 10%, în cazul părinţilor cu doi sau mai mulţi copii la creşă. Contribuţiile scad până la 5%, pentru familiile cu venituri derizorii.
Hotărârea de majorare a contribuţiei părinţilor care-şi trimit odraslele la creşă a trecut cu votul majorităţii PNL, în ciuda faptului că UDMR şi PSD au votat împotrivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!