Protestele mediului de afaceri vizavi de noile criterii ale Măsurii 3 nu au fost zadarnice. Multe dintre acestea vor fi schimbate. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a avut, marți, o consultare cu mediul de afaceri privind ghidul solicitantului aferent măsurii 4.1.1. „Investiții în activități productive” prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor putea obține fonduri europene reprezentând granturi pentru investiții. Această măsură va fi gestionată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Programul Operațional Competitivitate.
Proteste
„Se pregătește o fraudă de proporții în implementarea măsurii 3! Nu e posibil ca în lipsa unui Guvern instaurat, să fie lansată o măsură vitală pentru mediul de afaceri în regim de «primul venit, primul servit»! Istoria ne arată că acest sistem a contribuit la fraude în ceea ce privește blocajul platformelor, aplicarea cu ajutorul «roboților» de proiecte, frustrare în rândul celor corecți și care își doresc competiție corectă! 358 de milioane de euro care riscă să ajungă nu la cei care au nevoie, nu la cei performanți, ci la cei care «se descurcă»! Fac un apel la noul prim-ministru, la ministrul Fondurilor Europene, la ministrul Economiei să oprească imediat acest potențial jaf!!!”, solicita în urmă cu câteva săptămâni Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
[eadvert]
Melinda Morariu, managing partner la Infocredit, afirma că: „Nu s-a ținut cont deloc de observațiile făcute de diversele organizații în perioada de consultări. Acestea au fost formale, doar să se bifeze că au fost consultări”.
Dan Octavian, președintele Asociației Firmelor Bihorene (AFB), compara Măsura 3, cu noile criterii de eligibilitate, cu Titanic. „Se vor depune proiecte pentru 3 – 5 miliarde de lei și vor fi finanțate mai puțin de 10%. Înseamnă că cine are capacitatea de a manipula softurile, are șansa să intre. Se vor înregistra 5.000 – 8.000 de click-uri într-o secundă. Cum se va face departajarea? 358 de proiecte finanțate nu înseamnă nimic pentru sprijinirea antreprenorilor din România. Este ca și cum ai arunca 358 de colaci de salvare la câteva sute de mii de firme. Ca în Titanic”, declara Dan Octavian.
Modificări
Se pare că, în cele din urmă, Guvernul a ținut seama de propunerile mediului de afaceri și a modificat criteriile de eligibilitate la Măsura 3. Suma care poate fi accesată de către un aplicant, precum și criteriile de departajare au reprezentat principalele modificări asupra cărora s-a convenit, chiar de la această primă întâlnire a lui Dan Vîlceanu cu reprezentanții mediului de afaceri.
Astfel, o firmă va putea solicita un grant de investiție de cel mult 5 ori valoarea cifrei de afaceri pe care a înregistrat-o în anul 2019, iar departajarea se va face în baza unui sistem de evaluare, pe criterii obiective. Anterior, valoarea maximă a grantului era propusă la 1.000.000 de euro.
„Le mulțumesc tuturor partenerilor de dialog și vreau să îi asigur că vom prelua cât mai multe observații din cele pe care le-au transmis, dar că trebuie să ținem cont și de reglementările aprobate de Comisia Europeană. Avem soluții si nu ne permitem să amânăm foarte mult decizia”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Dan Vîlceanu.
Din discuții s-a conturat modalitatea de evaluare și departajare a proiectelor care vor putea fi depuse de către beneficiarii în termen de 5 zile de la deschiderea apelul de finanțare.
Până la un scor de maximum 60 de puncte (60% din punctaj), proiectele vor fi evaluate automat și ierarhizate în funcție de punctajul obținut. În a doua etapă, în ordinea punctajului obținut, dosarele vor fi evaluate în funcție de criteriul verde (40% din punctaj) și doar până la atingerea limitei maxime de 358 milioane de euro. Numărul minim de puncte pe care un proiect trebuie să îl obțină ca să fie eligibil pentru finanțare este de 70.
În cazul în care vor exista proiecte cu punctaj egal, criteriile de departajare vor fi: ponderea echipamentului tehnologic din valoarea totală a proiectului; numărul locurilor de muncă nou create; data și ora depunerii proiectului.
Valoarea minimă a unui proiect va fi de 50.000 euro și de maximum 1.000.000 de euro. În cadrul acestei măsuri, nu vor fi considerate cheltuieli eligibile achizițiile de proprietăți sau construcția de clădiri, ci doar amenajarea și modernizarea de spații. Valoarea totală a prezentei scheme de ajutor de stat va rămâne 358 milioane euro.
La consultări au participat, alături de ministrul Dan Vîlceanu, reprezentanți ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), ai Asociației Teritoriale pentru Energie și Eficiență Energetică, ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), ai Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală din România, ai Asociației Consultanților în Management din România (AMCOR), ai Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, ai Patronatului Consultanților pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și alți reprezentanți ai mediului de afaceri.
Ioan Mintaș, primvicepreședinte al CNIPMMR este mulțumit de modificările făcute, dar spune că timpul de implementare al proiectelor este foarte scurt. „Rămân amenajările și e mai logic să cumperi echipamente, utilaje decât să construiești. A fost un compromis cu ministrul, care a înțeles că nu dorim achiziții de clădiri și a insistat să se scoată și construcțiile. În negocierile cu CE ei nu mai au argumente. Dacă au scos achizițiile de clădiri de ce ar păstra construcțiile. Criteriul de verde la constructii e foarte dificil de atins. Accentul e pe competitivitate, nu pe clădiri. Adică, ai o hală, o modernizezi, o amenajezi, o faci mai eficientă energetic. Ceea ce e mai logic”, susține Ioan Mintaș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!