Cel târziu luna viitoare, constructorul va reveni pe amplasamentul parcării din Centrul Civic, după ce a fost recepționat proiectul modificator al lucrării. Amenajarea conține o schimbare importantă: o parte dintre zidurile vechilor fortificații și biserici rămân vizibile publicului.
[eadvert]
Arheologii de la Muzeul Țării Crișurilor au făcut descărcarea arheologică în proporție de 100%, iar raportul final a fost aprobat de Comisia Națională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii.
„Toată suprafața a fost cercetată din punct de vedere arheologic. Astfel, s-au descoperit două fundații de biserici vechi: o biserică romanică din secolul al XII-lea, iar în jurul ei o biserică gotică, din secolul al XIV-lea. Au mai fost găsite câteva ruine de clădiri medievale, tot din secolul al XIV-lea, un zid de ravelin al Cetății și o contraescarpă a zidului de ravelin. După întocmirea raportului arheologic și avizarea lui de către Comisia de Arheologie, am venit cu propunerea de punere în valoare a acestor descoperiri pentru a primi avizul Comisiei Naționale și al Direcției de Cultură pentru continuarea lucrărilor la parcare”, a precizat primarul Florin Birta.
Arhitectul lucrării, Pafka Ernest, a modificat proiectul astfel încât să fie puse în valoare o parte dintre vestigiile descoperite. Vor rămâne neîngropate fundațiile bisericilor, vârful ravelinului și a contraescarpei ravelinului, acestea urmând să fie protejate cu niște balustrade de sticlă.
De asemenea, pe podeaua parcării vor fi marcate traseele unor fundații de construcții medievale din vecinătatea bisericilor, respectiv conturul ravelinului și al contraescarpei ravelinului.
Modificările la proiect diminuează numărul de locuri de parcare de la 277 de locuri inițiale, la 251.
„Va avea loc o licitație suplimentară pentru proiectare și execuție. Important este că în același timp, constructorul poate lucra la partea de fundație și la tot ce nu afectează aceste puneri în valoare. Valoarea estimată a parcării este de aproximativ 25 de milioane de lei fără TVA și estimăm că proiectul modificator și în plus lucrările suplimentare vor aduce o creștere de aproximativ 20%. Mă bucur că au fost descoperite toate aceste vestigii și că vor fi puse în valoare. Estimăm ca la finele anului viitor, parcarea va fi dată în folosință”, a mai precizat primarul Florin Birta.
Trimite articolul
Xcimitir decapotabil
O prostie. Oradea se rezuma doar la Bolojan, pana nu a venit zeul dezvoltarii Oradea era inexistenta. Totul se rezuma la Bolojan. Nu ne intereseaza niste ruine de la niste homo sapiens care au locuit in oras. Turnat beton si bagati buldozerele in tot centrul orasului. Oradea exista ca oras doar dupa epoca Bolojan
-
adevaraaat !
Arhitectul a făcut un proiect bun. Chiar dacă s-a 8nspirat sau nu după Dolná Brána din Košice
-
mai este una exact asa si in Cluj, exact langa statuia lui Matei Corvin a descoperit G.Funar pe vremea cand era primar niste vestigii dacice 🙂