Startul va fi dat miercuri, 22 noiembrie, de la ora 10.00, când se va deschide o nouă sesiune prin care se vor valida potențialii instalatori pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. Programul a fost blocat, în luna septembrie, în urma unei decizii a Curții de Apel Oradea, blocând peste 90.000 de beneficiari care s-au înscris în sesiunea din toamnă.
Ministerul Mediului susține că a convins firma din Bihor care a dat în judecată AFM să-și retragă plângerea
După aproape două luni de când cele peste 87.000 de familii și 531 de firme s-au înscris pentru a obține fonduri, Ministerul Mediului a declarat că a convins firma care a blocat programul să își retragă plângerea.
„În urmă cu câteva zile am invitat la sediul MMAP reprezentanții companiei care au dat în judecată AFM și reprezentanții AFM încercând să găsesc o posibilitate de mediere a acestui conflict între mediul privat și statul român înțelegând că termene de judecată puteau depăși cu mult perioada estimată de noi și să deblocăm această situație. Am ajuns la o înțelegere între părți: miercuri în această săptămână, de la ora 10 dimineața vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potențialii instalatori. În această nouă sesiune se vor putea înscrie atât instalatorii care nu au mai participat, cât și instalatorii care au fost respinși, așa cum este și cazul acestei societăți comerciale. Am primit o promisiune a societății că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune și în măsura în care va fi validată ca instalator autorizat de către Ministerul Mediului, aceasta va renunța la procesul pe care îl avem, va face o cerere de renunțare la judecată, moment din care putem să sperăm că așteptarea celor 90.000 de familii va fi mult scurtată”, a declarat ministrul Mediului, într-o conferință de presă.
De asemenea, avocatul societății comerciale din Oradea spune că, în proporție de 90%, se va renunța la proces.
„În urmă cu o săptămână, am fost la Ministerul Mediului, unde am avut o întălnire cu cei de la AFM și am negociat modalitatea în care să închidem aceste dosare și s-a convenit ca una dintre modalități să fie reluarea programului pentru ca și firma pe care o reprezint să se poată înscrie din nou. Ieri, ministrul Mediului a confirmat reluarea programului, context în care și noi, probabil că vom renunța la proces“, a declarat pentru Jurnal Bihorean și bihon.ro Radu Negru, avocatul firmei Dhelectric Systems.
Programul Casa Verde Fotovoltaice, suspendat de Curtea de Apel Oradea
[eadvert]
Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat, în data de 26 septembrie 2023, suspendarea programului “Casa Verde Fotovoltaice”, ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de către firma orădeană DH Electric, unul dintre instalatorii care nu au fost validați de stat. Procesul în care a fost suspendată procedura de publicare a listei instalatorilor validați de AFM pentru participarea la Programul Casa Verde Fotovoltaice, a venit după ce Dhelectric Systems a reclamat că instituția nu a respectat prevederile Ghidului de finanțare a Programului și nici propriile instrucțiuni tehnice în materie.
„Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administrația Fondului pentru Mediu. Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluționare a contestației privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL ca și instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 și suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari și de încheiere a contractelor de participare și de finanțare până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023″, anunța AFM în septembrie.
Instituția a precizat atunci că a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de firma orădeană.
„Astfel, în data de 12 mai 2023, Administrația Fondului pentru Mediu a solicitat prin intermediul aplicației informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice, în conformitate cu art. 12, alin. (2) din Ghidul de finanțare, instalatorului Dhelectric Systems SRL să încarce în aplicație în termen de 5 zile lucrătoare atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competențele de tip B, fiind un document care lipsea din dosarul depus în vederea participării în program. Conform art. 12, alin. (3) din ghid, lipsa acestui document atrage respingerea cererii de validare dacă nu se transmite instituției prin intermediul aplicației informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice în termen de 5 zile lucrătoare. Ca urmare a neîncărcării documentului lipsă în aplicația informatică în termen de 5 zile lucrătoare, dosarul instalatorului orădean a fost respins”, se menționa în comunicat.
Înscrierea în program, doar online
Înscrierea instalatorilor în program și transmiterea documentelor în vederea validării se fac prin intermediul aplicației disponibilă pe pagina www.afm.ro. Noua sesiune va dura 5 zile, începând din 22 noiembrie, ora 10:00 și până pe 28 noiembrie 2023, ora 23:59.
„Deschidem o nouă sesiune de înscriere pentru instalatorii care doresc să participe în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice și care îndeplinesc condițiile din ghidul de finanțare. Instalatorii se vor înscrie în aplicație începând de miercuri, 22 noiembrie 2023, ora 10:00, și apoi, cei aprobați, vor încheia contracte de participare cu AFM, vor depune garanția de participare și vor putea să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice persoanelor fizice care îi vor selecta”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.
Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conținutul dosarului de validare și alte informații privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanțare aferent sesiunii 2023, disponibil pe www.afm.ro.
Bugetul alocat sesiunii din acest an a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru care au fost validați cei peste 500 de instalatori, este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice și 17,5 milioane de lei unităților de cult. Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție pe site-ul AFM, iar unitățile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.
Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.
Trimite articolul
XEste evident pentru toata lumea ca firma aceasta ar trebui evitata dupa ce a intarziat obtinerea de facilitati pentru zeci de mii de oameni, nu?
-
Urez firmei faliment garabnic!
Deblocarea programului se va intampla in anul 2024, cand TVA-ul va fi majorat!
Aceasta mediere ar fi trebuit sa inceapa in primele zile ale lunii octombrie!
Felicit reprezentanții firmei. Am înțeles ca au fost invitați la mediere la minister, păcat ca s-au dus, ar fi trebuit reprezentanții ministerului să se deplaseze la Oradea pentru mediere, din cauza lor s-a blocat programul și a birocrației din sistem
-
Feliciți pt ce ai înțeles tu sau pentru ce s.a întâmplat defapt? Felicitările tale sunt egale cu zero.
Este evident că guvernul nu a dorit sa se implementeze acest proiect nedispunand de fonduri. Ce va face să credeți că o alta societate comerciala nu se va adresa instanței din varii motive pentru a ataca acest program?
Dhelectric își poate deschide carmangerie, la cata carne au primit…