În luna iunie a acestui an, precipitațiile abundente au creat viituri în mai multe localități din județul Bihor, precum și nivele maxime depășite în două acumulări, Fegernic și Botean.
Astfel, precipitațiile căzute la începutul lunii iunie au fost de peste 70 l/mp și au dus la creșterea bruscă a nivelului apei în acumularea Fegernic, de pe valea Almaș, comuna Sârbi, depășind nivelul maxim de stocare. În scurt timp, apele au început să deverseze prin turnul deversor și deversorul lateral, cu o lamă de 80 cm. O astfel de situație nu s-a mai produs din anul 1977.
Prin această acumulare, s-a atenuat unda de viitură care ar fi spălat drumul DN 19 A Oradea-Marghita precum și localitățile din aval, însă debitele istorice înregistrate au afectat lucrarea hidrotehnică. După retragerea apelor, s-au constatat subspălări și infiltrații pe sub plăcile din beton ale descărcătorului de ape mari, acestea prăbușindu-se pe o lungime de 15 m și pe o lățime de 5 m.
„Ca urmare a acestor evenimente, s-a impus realizarea unor lucrări care să readucă descărcătorul de ape mari al acumularii Fegernic la o stare de exploatare în condiții de siguranță. Astfel, prin formațiile de lucru din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, desfășurăm lucrări de beton de 50 mc, lucrări din piatră și anrocamente de 61 mc, respectiv lucrări de terasamente, care se vor finaliza în cel mult două săptămâni”, a precizat dirctorul ABA Crişuri, Dorel Dume.
Refăcute
În ceea ce privește acumularea nepermanentă Botean, comuna Ineul de Criș, județul Bihor, în vara acestui an, în mai puțin de 26 de ore, volumul de apă a depășit capacitatea de stocare a acumulării, intrând astfel în funcțiune deversorului lateral și ulterior depășind cota barajului cu 20 cm. În urma precipitațiilor abundente și a creșterilor de niveluri pe Valea la Arini, s-au produs daune majore la golirea de fund, descărcătorul de ape mari și disipatorul de energie.
„Pentru remedierea avariilor produse, în vederea asigurării exploatării în stare de siguranță a barajului, s-au impus lucrări pentru corpul barajului, descărcătorul de ape mari și pentru golirea de fund. Pe lângă lucrări de beton, de piatră și anrocamente, s-au impus și completări de terasamente de 836 mc. Lucrările desfășurate de angajații ABA Crișuri au ca scop atenuarea undelor de viitură pentru apărarea împotriva inundaţiilor a gospodăriilor din localităţile Ineu de Criş şi Botean”, a concluzionat directorul ABA.
În vara acestui an, în județul Bihor, în urma viiturilor, au fost afectate 45 de localități, 388 de case, 751 de fântâni, 43 de poduri și podețe.
Trimite articolul
XNiveluri