După doi ani şi jumătate, Casa Darvas – La Roche se va deschide ca Muzeu Art Nouveau pentru public. Casa Darvas – La Roche din str. Iosif Vulcan, nr.11, a fost construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau. Cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX.
Din ianuarie 2018, Casa Darvas – La Roche a intrat în procesul de restaurare. Prin acest proiect de restaurare s-a avut în vedere valorificarea acestui patrimoniu cultural secession al orașului Oradea și deschiderea în acest loc a unui Muzeu Art Nouveau. Lucrările proiectului „Restaurarea Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession” au fost finanţate din fonduri europene, în cadrul programului de finanţare: Program Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritara: 5, Prioritate de investitii: 5.1 Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Valoarea contractului de execuție a fost de 4.793.443.71 lei (fără TVA), respectiv 5.704.198.01 lei cu TVA, iar executantul lucrărilor de restaurare a fost S.C. Constructorul Sălard S.R.L.
În procesul de restaurare s-a înscris realizarea de picturi decorative cu simboluri specifice perioadei Art Nouveau, create manual, restaurarea pieselor de mobilier, a tablourilor și a picturilor interioare și exterioare. Toate acestea au fost executate de specialiști atestați de către Ministerul Culturii. Vizitatorii se vor putea bucura şi de amenajarea curţii interioare cu fântână decorativă dinspre str. Libertății, dar şi de terasa exterioară de la etaj.
Printre picturile murale vom descoperi pictura denumită „Nunta”, care reprezintă o compoziție figurativă şi este o scenă de nuntă într-un peisaj simplificat. Ea se găsește la al doilea nivel, deasupra fântânii. Personajele sunt reprezentate într-o manieră realistă și simplă din punct de vedere cromatic. Cromatica decorativă și petele de culoare uniforme sunt specifice perioadei secession.
O altă pictură murală pe care o veţi descoperi în Casa Darvas – La Roche este cea intitulată „Tăietori de lemne”, tot o compoziție figurativă, într-un peisaj de pădure, în care personajele prelucrează lemnul. Ea se găsește la nivelul I, în antreul ce duce la etaj. Cromatica este aceeași cu cealaltă pictură, pete decorative de culoare, dominând culorile reci : verde, albastru, maro.
Operațiunile de restaurare a mobilierului au însemnat desprăfuirea obiectelor, consolidarea zonelor cu probleme și curățarea lor cu apă amoniacală și alcool. Toate lacunele de culoare și zgârieturile au fost chituite apoi șlefuite cu hârtie abrazivă de diferite granulații. S-au făcut completările la ornamentele lipsă. În final s-a recurs la un retuș al culorii pe toate zonele chituite și lacunele de culoare. S-a folosit o culoare pe bază de ulei preparată manual. Mobilierul existent se integrează în amenajarea muzeală, corespunzător stilului.
Cele mai spectaculoase elemente decorative sunt vitraliile. De asemenea, vizitatorii se vor putea bucura şi de pianul la care pasionații de muzică, profesioniști sau amatori, ne vor putea încânta prin acorduri muzicale. Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural este cel care s-a ocupat de amenajarea spațiului muzeal.
20 august 2020 este aşadar ziua în care Casa Darvas – La Roche își redeschide porțile, de la ora 12:00, pentru a-și primi vizitatorii. S-au pregătit multe surprize: de la expoziții dedicate interioarelor orădene „La Belle Époque”, până la proiecții de tip video mapping. Una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea îşi aşteaptă, de joi, publicul vizitator.
Trimite articolul
XHaideti sa vedeti. Unic in lume! Trei ciripuri si o teracota in care am bagat un purcoi de bani! Nu o sa va plictisiti de loc!