Prefectura anunţă că, în virtutea prevederilor din O.U.G. nr. 41/2015, începând cu ora 10, azi ar trebui să se reconstituie Consiliul Local Popeşti, dizolvat în 2014. Atunci, celor 6 consilieri locali ai PPDD li s-a retras sprijinul politic, şi-au pierdut mandatul, iar Consiliul Local s-a dizolvat. Primarul însuşi a devenit independent ulterior, ieşind din PPDD. Prin urmare, primarul Dorin Curtean a condus ani la rândul fără Hotărâri de Consiliu Local. Deci, doar prin dispoziţii de primar.
Bani europeni pierduţi
Numai că, surpriză, din cauza acestui neajuns, comuna a pierdut proiecte europene în valoare de 1,5 milioane de lei, pentru că nu a putut să le cofinanţeze. Primarul Curtean a încercat să ia un împrumut de la Ministerul Finanţelor, însă ministerul nu i l-a aprobat, deoarece primarul nu a avut Consiliu Local care să-i emită o Hotărâre în acest sens. Prin urmare, primarul arată că AFIR i-a reziliat contractele, iar comuna a pierdut proiectele cu finanţare europeană, deoarece nu a putut emite o Hotărâre de Consiliu Local până la finele lunii decembrie 2015. Acum, primarul afirmă că legislativul local s-ar reconstitui degeaba, de vreme ce s-au pierdut banii. „Să vedem dacă vor putea să-l facă (reconstitui – n.red.), pentru că trebuie să vină şi oamenii. Trebuie să aibă şi cu cine să-l facă. Este o bătaie de joc ce se întâmplă”, acuză Curtean, insinuând că, de fapt, nu se va reconstitui niciun Consiliu Local, cu patru luni înainte de alegeri. Aceasta pentru că prefectul nu va avea cu cine…
Primarul e revoltat că, deşi Ordonanţa s-a dat în septembrie, iar secretarul comunei a invitat în două rânduri PNL şi PSD să-şi desemneze consilierii locali de pe listele cu supleanţi, pentru un nou Consiliu Local la Popeşti, acestea nu au făcut-o intenţionat, dintr-un calcul politic!
Ignorat de PNL şi PSD
„Dl. prefect ne-a cerut nouă să le cerem noi partidelor – PNL şi PSD – să desemneze membrii supleanţi. Am făcut adrese către cele două partide din luna octombrie, dar nu ne-au trimis nimic. Am refăcut procedura. Acum s-au trezit ei să refacă CL, în ianuarie. Să-l facă, dacă au cu cine. Dl. prefect trebuia să facă procedura, să invite la desemnarea membrilor supleanţi. Trebuie să se prezinte 9 consileri pentru a se constitui Consiliul Local”, afirmă primarul Curtean, care crede că a fost lucrat politic: „Cu siguranţă că am fost (luxat politic – n.red.). Acum ce vor, să-şi bată joc de mine? Să vedem ce se va întâmpla”.
CL Popeşti ar trebui reconstituit azi, cu 5 consilieri locali PNL şi 4 PSD.
„Cele două partide nu i-au răspuns adreselor trimise de secretarul comunei. Doar când a trimis Prefectura au răspuns”, a comentat prefectul Claudiu Pop, evitând să comenteze alte implicaţii politice.
Urmarea unui vot
În lumina acestei situaţii se poate spune că Popeştiul plăteşte azi pentru că la alegerile locale din 2012 a votat un partid apărut ca peste noapte – PPDD – răvăşit de conflicte interne, ce nu a rezistat nici măcar o legislatură în Parlament (a fuzionat cu UNPR) şi al cărui lider, Dan Diaconescu, este azi doar un puşcăriaş, fiind condamnat penal pentru şantaj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!