Parcul Traian este următorul perimetru central care va intra în șantier de reamenajare, dar reprezentanții Primăriei sunt cât se poate de zgârciți în privința informațiilor despre intervenția propusă.
Marius Moș, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei, spune că proiectul se referă la zona delimitată de Bd. Magheru, Corso și aliniamentul de blocuri, respectiv de palatul administrativ.
„Proiectul vizează creșterea calității vieții la nivel zonal, prin reamenajarea Parcului Traian, urmărindu-se crearea unui spațiu prietenos, usor accesibil și cu o atractivitate sporită în privința petrecerii timpului în aer liber. Se dorește reconfigurarea parcului, ținându-se cont de arhitectura existentă în zonă, având ca model mobilierul urban amplasat în zona centrală a orașului”, transmite, generalist, directorul Moș.
Nimic despre materialele folosite în reamenajare, sau dacă se va continua sau nu porfirarea centrului. Nimic despre soarta locurilor de parcare din perimetru, având în vedere existența mai multor parcări etajate în vecinătate. De asemenea, nimic despre păstrarea sau nu a vegetației abundente din zonă.
Directorul afirmă că toate acestea stau în pixul arhitectului angajat să realizeze proiectele, deși logic ar fi ca municipalitatea să aibă totuși cuvântul decisiv, mai ales că toate aspectele sunt reglementate prin politici administrative asumate politic.
O precizare a venit totuși: proiectul nu conține și pietonalizarea străzii Andrei Șaguna, conform ideii-surpriză lansate de municipalitate la pachet cu străpungerea rutieră dintre Parcul Traian și parcul Libertății.
Primăria a contractat cu Proexco SRL lucrarea „Reabilitare strada Parcul Traian din Oradea”, în fond o nouă sistematizare, prin care ar urma să crească procentul de utilizare pietonală a perimetrului. Firma se obligă să elaboreze documentațiile-suport și să obțină avizele, acordurile și autorizatiile necesare, să întocmească studiile și să elaboreze documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenții.