În cadrul proiectului „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS”, cod SIPOCA 734 / cod MySMIS 130033, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de lider și Administrația Națională „Apele Române”, ca și partener, reactualizează Planurile de Management al Riscului la Inundații, de la nivelul celor 11 bazine hidrografice. În final, acestea vor fi corelate cu Planurile de Management al Bazinelor Hidrografice, realizate conform Directivei Cadru Apă, oferind, în acest fel, o viziune integrativă, care va fi transpusă și la nivelul districtului hidrografic al bazinului Dunării.
[eadvert]
Până în prezent, la nivelul proiectului au fost elaborate și validate metodologiile de revizuire a hărților de hazard și de risc care vor ține cont inclusiv de efectele schimbărilor climatice, fiind propuse și promovate cu prioritate măsuri de infrastructură verde și de reconstrucție ecologică a râurilor. Specialiţtii ABA Crişuri spun că aceste tipuri de măsuri se pot realiza, ca de exemplu, prin îndepărtarea digurilor de maluri, sau prin crearea unor zone umede, astfel încât să se realizeze o protecție optimă a populației și a bunurilor acesteia în strânsă legătură cu protejarea mediului înconjurător.
Se dau asigurări că toate aceste măsuri vor ține cont de cerințele Directivei-Cadru Apă, care impun rigori precise și clare referitoare la protejarea corpurilor de apă și, în același timp, vor conduce la consolidarea capacității de avertizare/alarmare şi intervenție/răspuns în caz de urgență.
În ceea ce privește măsurile pe care autoritățile le vor integra în Planurile de management ale riscului la inundații, este de subliniat că un rol important îl va avea realizarea obiectivelor referitoare la informarea publicului prin identificarea unor acţiuni pentru consolidarea gradului de conștientizare și reziliență (acceptare) cu privire la riscurile de inundații.
Împlicarea publicului
În acest sens, în cadrul proiectului se va adopta și o metodologie de lucru cu privire la îmbunătățirea implicării tuturor părților interesate, prin stimularea procesului de consultare și participare a publicului la luarea deciziilor.
Până în prezent, acestea au fost agreate în cadrul ședințelor interne de la nivelul partenerilor din proiect, urmând ca până la sfârșitul acestei săptămâni să se primească un feedback de la nivelul grupului de consultare tehnic interinstituţional, format din specialiști din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniu și ai societății civile.
Proiectul, cu o valoare de 139.996.000 lei, din care 118.548.329 lei nerambursabili, are o perioadă de implementare de 36 de luni.
După finalizarea perioadei de implementare a proiectului, autoritățile și instituțiile publice vor putea utiliza portalul GIS, care conține Hărțile de risc și de hazard la inundații, Planurile de Management al Riscului la Inundații la nivel de Administrație Bazinală de Apă cât și Proiectele Integrate Majore și alte informații relevante pentru ciclul II de implementare al Directivei Inundații, de exemplu Metodologiile realizate în cadrul proiectului RO-Floods.
Trimite articolul
XPoate le arata un gospodar deficient cum trebuie inventate acte pentru riscuri, cum se pot trage fonduri catre firmele care impart comisioane in functie de semnatura. #oradeasedezvolta #fraudafondurieuropene
hărțile de risc și de hazard în caz de inundații sau mai facut acuum cativa ani si nu sunt bune de nimic pentru ca s-au luat hartile exitente la acea vreme si s-au colorat din birou dar s-au prezentat ca o mare realizare dar realizarile au fost aproape de zero, iar acum se fac din nou contra unei sume exorbitante de 139.996.000 lei si tot asa se vor lua hartile existente si se vor colora be bazine hidrografice, Aceeasi munca si pentru bani de 130 de ori mai mici poate sa o faca angajatii institutiilor de stat dar banii trebuie sa circule si sa fie sifonati, cheltuiti aiurea pe lucrari fara nici o valoare.