De o bună bucată de vreme, în Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor se lucrează la remodelarea propriei sale organigrame. Conducerea Consiliului Judeţean a decis, încă din 2010, că se impun reduceri la cea mai mare instituţie din subordinea sa. Organigrama aflată azi în vigoare are aprobate 1.565,5 posturi, din care sunt ocupate efectiv 1.410 posturi, ne-a transmis Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al instituţiei. „În 2010 şi anul acesta mai multe contracte de muncă au încetat sau au fost suspendate”, ne-a explicat Goţia diferenţa dintre posturile ocupate pe hârtie şi numărul celor care mai lucrează azi efectiv în Direcţie. Însă şi aşa, Direcţia înghite o grămadă de bani, atât cu personalul cât şi prin natura cheltuielilor sociale.
Nu ştiu cât reduc!?
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Tirle, spune că inevitabil DGASPC va avea o organigramă mai suplă, dat fiind faptul că Direcţia va trece prin valuri de externalizare a serviciilor sociale din centrele Direcţiei. Această decizie a fost luată pentru scăderea cheltuielilor exorbitante la care s-au ajuns pentru întreţinerea copiilor sau vârstnicilor din aşezămintele DGASPC. „Pentru primul val am scos deja caietele de sarcini, iar pentru al doilea val de externalizare s-a aprobat lista centrelor, în Consiliul Judeţean”, ne-a declarat Radu Tirle, care nu ştie încă despre câte posturi reduse va fi vorba. Şeful CJ e prudent, spunând că acest lucru va depinde de modul în care vor fi concretizate aceste externalizări.
Deşi se lucrează la noua organigramă de luni bune, încă reducerile nu au fost puse în practică. Directorul general adjunct, Călin Puia, spune că s-a obţinut avizul de la Ministerul Muncii şi acum se aşteaptă cel al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Totuşi, despre numărul celor care vor fi reduşi cât şi despre cuantumul economiilor ce vor fi făcute pentru această redimensionare a organigramei sunt informaţii puţine, deocamdată. „Vor fi reduse cincizeci şi ceva de persoane, dar nu ştiu numărul lor exact”. Atât a putut să ne declare Puia, omul liberalilor din conducerea DGASPC Bihor.
Prudentul Szarka Arpad
Directorul general al DGASPC Bihor, Szarka Arpad, e şi mai prudent în declaraţii. În primă fază, Szarka a evitat să confirme faptul că vor fi daţi afară oameni. „Deocamdată suntem la faza de avize”, ne-a declarat Szarka, pentru ca ulterior să accepte faptul că vor fi reduceri. Nici nu se poate altfel, din moment ce Executivul CJ Bihor ţinteşte economisirea unor bani buni de la DGASPC, prin intermediul acestor externalizări, ce ar trebui să însemne automat şi reduceri de tot soiul. „De o lună, ANFP trebuie să ne dea o soluţie. Sper ca peste o săptămână să vă pot da mai multe informaţii”, ne-a transmis Arpad Szarka.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!