Perioada ploilor este pe sfârşit şi, după cum au anunţat meteorologii, urmează să avem o vară caniculară.
Din acest motiv, bihorenii care se pregătesc de concedii sunt sfătuiţi să evite riscurile specifice pentru sănătate, în primul lrând cele legate de temperaturile ridicate (caniculă) şi toxiinfecţiile alimentare.
Pentru
Pentru menţinerea sănătăţii în perioadele caniculare recomandăm populaţiei să respecte următoarele măsuri:
Să consume cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume) care nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.
Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii – sunt recomandate carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului.
Să evite sau să limiteze consumul de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun şi cafea.
Să stea cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră.
Să evite ieşirile în aer liber şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 10-18. Este indicat ca plimbările să se facă dimineaţa şi seara.
Dacă este absolut necesară ieşirea în oraş, persoanele trebuie să staţioneze sau să meargă mai mult prin zonele cu umbră şi să îşi protejeze capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Cu această ocazie trebuie purtate haine de culoare deschisă, subţiri, comode; de preferat sunt cele din in şi bumbac; trebuie evitate hainele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aibă la îndemână o sticlă cu apă pentru hidratarea continuă a organismului.
În interiorul locuinţei trebuie să stea în camerele cele mai răcoroase. Trebuie folosite draperiile în camerele expuse soarelui. Ferestrele trebuie menţinute închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior (aproximativ până la lăsarea serii); trebuie deschise noaptea şi dimineaţa devreme, pentru a se crea curenţi de aer care scad temperatura interioară a locuinţei.
Părinţilor li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare şi să evite drumurile pe distanţe lungi cu aceştia, ca pasageri, în maşinile fără climatizare.
Trebuie evitată total expunerea la soare (plaja), chiar de către persoanele sănătoase, între orele 11-16, când razele soarelui sunt foarte puternice. La plajă trebuie asigurată protecţia capului, a ochilor, a buzelor. Persoanele care suferă de afecţiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare.
Persoanele cu afecţiuni cronice trebuie să respecte întocmai recomandările medicale şi să urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de medic.
În perioadele de caniculă angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii propice de muncă salariaţilor, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenţi de aer, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice. Dacă temperatura exterioară depăşeşte 37 oC cel puţin 2 zile consecutiv, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii sunt obligaţi să asigure: apă minerală – 2-4 l/persoană, echipament de protecţie, ventilarea locului de muncă, posibilitatea de a face duşuri (în anumite situaţii). Dacă nu este posibilă realizarea acestor condiţii, se va stabili reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea acesteia până la orele 11 şi după orele 17 şi chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu menţinerea activităţii doar acolo unde ea nu poate fi suspendată.
FACT BOX:
Prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a bolilor diareice acute
•spălarea mâinilor cu apa si săpun, înainte de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masa si după folosirea toaletei, dar si spălarea si dezinfectarea suprafeţelor si ustensilelor din bucătărie;
•spălarea cu atenţie a recipientelor in care se prepară alimentele, spălarea sub jet de apă a fructelor si legumelor, folosirea apei potabile doar din surse sigure
•fierberea laptelui nepasteurizat,
•evitarea preparării alimentelor de către persoane ccare au leziuni sau infecţii la mâini sau de către persoane cu tulburări digestive,
•prepararea termică la o temperatură corespunzătoare a alimentelor,
•protejarea alimentelor de contactul cu muşte si rozătoare (şoareci, şobolani),
•după preparare, alimentele nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de doua ore; alimentele ce urmează a fi consumate la intervale mai mari de doua-trei ore de la preparare vor fi păstrate la temperaturi sub 5 grade C (refrigerare); recongelarea alimentelor este contraindicată; alimentele uşor perisabile vor fi depozitate in spaţii frigorifice, evitând contactul între alimentele preparate si cele nepreparate;
•verificarea termenelor de garanţie a alimentelor si evitarea consumului acestora in cazul in care termenul de garanţie este expirat,
•alimentele pentru sugari vor fi administrate acestora imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
•evitarea consumului alimentelor comercializate în spatii improprii şi/sau de către persoane neautorizate. Risc de toxiinfecţii alimentare (şi boli diareice acute) există şi în caz de evenimente (nunţi, botezuri, festivaluri, petreceri organizate în familie şi/sau în aer liber etc.) la care alimentele consumate au fost preparate, depozitate şi servite necorespunzător.
•Trebuie acordata o mare atenţie modului de procurare si de consum al îngheţatei;
•Ouăle trebuie spălate cu apa si săpun înainte de preparare.
•Evitarea scăldatului în locuri care nu sunt amenajate corespunzător şi utilizarea pentru înot şi/sau scăldat doar a bazinelor şi piscinelor care respectă condiţiile minime de igienă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!