În fiecare an, la 13 septembrie se marchează Ziua Pompierilor din România. Acum 167 de ani memorabila Bătălie din Dealul Spirii, cu lupta eroică a celor 166 de ostaşi pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva celor aproape 6000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluţiei de la 1848 aveau să scrie istoria.
Pompierii bihoreni amintesc, înainte cu câteva zile de 13 septembrie, de istoria lor, arătând şi prin faptele lor de zi cu zi, prin competenţele lor, că îşi onorează cu acelaşi curaj şi abnegaţie misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor, în confruntarea cu incendii ori alte situaţii de urgenţă, făcând uneori sacrificiul suprem, punându-şi adeseori viaţa în pericol pentru a o salva pe a semenilor.
Dezvoltare
Instituţia pompierilor se adaptează continuu contextului contemporan, la clasica misiune de stingere a incendiilor adăugându-se operaţiunile de salvare a persoanelor de la înălţime, de la înec, de sub dărâmături şi din alte situaţii critice, intervenţiile pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de salvare a animalelor, de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervenţiile la accidente tehnologice, radiologice, biologice şi alte calamităţi antropice sau naturale, precum şi alte misiuni care pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor, a transmis Camelia Roşca, purtător de cuvânt la ISU Bihor.
Pe plan local
În primele opt luni ale acestui an, personalul Inspecţiei de prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a efectuat 1362 controale şi 3079 activităţi de informare preventivă şi pregătire a populaţiei, efectele acestora fiind concretizate în reducerea considerabilă a factorilor de risc şi creşterea nivelului de protecţie a obiectivelor sursă de risc, precum şi în îmbunătăţirea modului de comportare a cetăţenilor în diferite situaţii.
În perioada menţionată, pe teritoriul judeţului Bihor s-au produs nu mai puţin de 5994 situaţii de urgenţă care au implicat intervenţia operativă a subunităţilor de pompieri militari şi a echipajelor SMURD din cadrul acestora.
Din totalul misiunilor desfăşurate, 506 au fost operaţiuni de stingere a incendiilor (217 incendii şi 289 incendii de vegetaţie uscată şi altele) , 268 alte situaţii de urgenţă (asistenţă persoane, salvări de animale, inundaţii, protecţia mediului, misiuni pirotehnice etc.) şi 5220 intervenţii ale echipajelor SMURD.
În urma acestor operaţiuni, au fost salvate 33 de persoane şi bunuri în valoare 2.335.000 lei, iar în cazul intervenţiilor medicale şi de prim ajutor au fost asistate 4883 de persoane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!