Totuși, atât numărul persoanelor depistate, cât și la numărul angajatorilor care foloseau forță de muncă fără a întocmi forme legale a scăzut comparativ cu 2022.
„Din totalul de 4.883.300 lei amenzi aplicate în anului 2023, 3.290.000 lei au fost amenzi pentru muncă fără forme legale, ceea ce reprezintă 67,38% din totalul amenzilor aplicate. În anului 2023 au fost depistate 424 de persoane care desfășoară muncă nedeclarată”, potrivit raportului de activitate al ITM Bihor.
Sute de amenzi în construcții, restaurante și transporturi rutiere
La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor au fost efectuate 1.887 controale și s-au aplicat un număr de sancțiuni contravenționale, din care 587 amenzi în cuantum de 5.403.300 lei și 3.763 avertismente. Profilul activității acestora este diversificat, fiind identificate în principal în domeniile: livrare, construcții, baruri, restaurante, patiserii, panificație, servicii – curățenie, transporturi rutiere, divertisment, pază etc.
[eadvert]
424 de persoane au fost identificate că desfășurau muncă nedeclarată în cadrul a 128 unități, fiind aplicate 92 amenzi în valoare totală de 3.290.000 și 39 de avertismente.
Dintre acestea, 393 de persoane nu aveau întocmit contract individual de muncă, astfel că au fost aplicate 79 de amenzi în valoare totală de peste 3 milioane de lei și 28 de avertismente, 4 persoane din cadrul a 3 unități prestau activitate fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, fiind aplicate 3 amenzi în valoare totală de 80.000 lei.
De asemenea, o persoană din cadrul unei unități presta activitate în perioada în care avea contractul individual de muncă suspendat, și a primit o amendă în valoare totală de 20.000 lei, iar alte 27 de persoane din cadrul a 20 unități au fost găsite că prestau activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă parțiale. Au fost aplicate 9 amenzi în valoare totală de 130.000 lei și 11 avertismente.
Amenzi de peste 500.000 de lei pentru abateri în S.S.M.
Totodată, inspectorii de muncă din cadrul serviciului sănătate și securitate în muncă au efectuat peste 1.300 controale. În urma acestora s-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislației în vigoare și s-au aplicat 1.852 sancțiuni contravenționale, din care 104 amenzi (6% din totalul sancțiuni s.s.m.) în cuantum de 520.000 lei și 1.748 avertismente (95% din totalul sancțiuni s.s.m.).
„În anul 2023 s-a pus accent pe combaterea fenomenului de muncă nedeclarată și consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională. În continuare vom acționa în spiritul prevenirii și combaterii muncii la negru prin acțiuni de control care să contribuie la protejarea angajaților și prin informare, comunicare și verificarea condițiilor de muncă, dispunând cele mai indicate măsuri angajatorilor pentru a proteja lucrătorii”, au transmis reprezentanții ITM Bihor.
Trimite articolul
XPerfect! Dar cat se si incaseaza din amenzile date, va zic eu sub 10% si aprox 25% sunt transformate in averismente iar restul FALIMNTUL!
REDUCETI TAXELE PE MUNCA CINSTITA SI NIMENI NU VA LUCRA LA NEGRU !!! Pana cand aproape jumatate din salar luna de luna, ia statul sa nu va mirati ! Pacat ca psd si Olguta nu si-au terminat treaba cu mutatul taxelor si impozitelor pe salar de la angajator la angajat cu virarea personala a darilor de catre angajat, azi nu ati mai fi la guvernare hotilor !!! Multi nu-si dau seama de jecmaneala ce faceti, doar injura patronul ca nu le bani destui !!!