Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Bihor ţin să le precizeze potenţialilor cultivatori de porumb MON 810 obligaţiile care le revin. Astfel, cultivarea plantelor modificate genetic este interzisă în vecinatatea imediată a suprafeţelor certificate sau aflate în perioada de conversie pentru agricultura ecologică, cât şi în perimetrul ariilor naturale protejate, legal constituite, precum şi în jurul acestora. Plantele modificate genetic se cultivă numai de către cultivatorii autorizaţi de către DA Bihor, care trebuie să depună în acest sens o cerere de autorizare până cel târziu la data de 15 mai, respectiv 1 iulie pentru culturile duble a fiecarui an.
Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligaţi să utilizeze la semănat numai sămânţă certificată, însoţită de eticheta sau document oficial pe care să apară clar inscris „seminţe modificate genetic”, precum şi codul unic de identificare al organismului modificat genetic. Este interzisă înfiinţarea de culturi modificate genetic pe suprafeţe mai mici de 1 ha, în trup compact, cu excepţia celor realizate în scop de cercetare sau loturi demostrative.
Autorizaţii
Autorizaţiile pentru cultivarea plantelor modificate genetic se eliberează de DA Bihor, Compartimentul implementare politici, monitorizare, statistică producţie vegetală, autorizare OMG, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data depunerii şi înregistrării dosarului de solicitare. Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligaţi să informeze, în scris, cu confirmare de primire, atât deţinătorii legali, cât şi proprietarii terenurilor cu care se învecinează, precum şi Primăria de pe raza administrativ – teritorială unde se află aceste terenuri, despre intenţia lor de a cultiva plante modificate genetic.
„La livrarea producşiei cultivatorii trebuie să menţioneze clar pe documentele care însoţesc marfa şi pe etichete, acolo unde este cazul: -acest produs conţine organisme modificate genetic, precum şi codul unic de identificare al organismului modificat genetic, în conformitate cu prevederile legale”, a precizat Luminiţa Măntăluţă, purtătorul de cuvânt al DA Bihor.
Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligaţi să se supună inspecţiei şi controlului efectuat de către personalul împuternicit de ANSVSA, MMP şi MADR pentru verificarea asigurării trasabilităţii şi etichetării produselor modificate genetic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!