Persoanele care nu au stagiul complet de cotizare pentru a putea ieşi la pensie au şansa de a şi-l completă. Legea prin care românii îşi vor putea „cumpăra” vechime în muncă a fost adoptată, recent, de Camera Deputaţilor şi mai are nevoie de promulgarea preşedintelui pentru a intra în vigoare.
Actul normativ prevede că persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asiguraţi în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.
Cei interesaţi vor încheia un contract de asigurare socială în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii. Perioadele pentru care se poate face plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între încheierea contractului de asigurare socială şi ultimii cinci ani anteriori acestei date. Iniţial, proiectul de lege prevedea posibilitatea achitării contribuţiei restante pentru tot trecutul asiguratului, dar au rămas doar ultimii cinci ani.
Printre beneficiarii acestei legi se regăsesc angajaţii care şi-au schimbat locul de muncă şi o perioadă au stat acasă. Pentru perioadele în care nu au fost angajaţi, nu au avut plătită contribuţia la pensie. O altă categorie de persoane care ar putea beneficia de această lege este a românilor plecaţi la muncă în străinătate.
Cum se face plata
Plata contribuţiei ar urma să se facă într-o singură tranşă sau eşalonat, în şase tranşe egale. Plata se poate face doar retroactiv, nu în avans.
Cei interesaţi să-şi completeze stagiul de cotizare trebuie să se grăbească. Legea va rămâne în vigoare doar şase luni de la publicarea ei în Monitorul Oficial.
Cota de contribuţie este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de cinci ori câştigul salarial mediu brut.
Pentru 2016, salariul mediu brut pe economie este de 2.681 de lei. Venitul minim asigurat este de 35% din 2.681 de lei, adică 938 de lei, contribuţia minimă datorată fiind de 247 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!