Adrian Curaj, ministrul Educației anunța că înscrierea în clasa pregătitoare trebuie să fie obligatorie începând cu anul şcolar 2016-2017 și asta datorită eficienţei demonstrate în reducerea decalajelor dintre elevi şi în privința diminuării riscului de abandon şcolar.
Cu toate acestea Ministerul Educației a stabilit că „trebuie respectat dreptul copiilor la educaţie, ca atare s-a elaborat o procedură prin care inspectoratele şcolare pot verifica posibilitatea cuprinderii în clasa I a copiilor care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2015-2016 şi care au împlinit vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2016, inclusiv”.
Bulversarea părinților
Copiii aflați în această situație, adică vor împlini vârsta de 7 ani până la 31 august (inclusiv) și nu au fost înscriși în învățământul primar din acest an școlar, pot solicita înscrierea lor direct în clasa întâi pentru anul școlar 2016-2017, în clasele I deja existente, însă doar dacă sunt locuri disponibile. Potrivit procedurilor „dacă numărul de elevi existenți în clasa pregătitoare (anul școlar 2015-2016) este mai mare sau egal cu 25, însemană că nu sunt locuri disponibile în clasa respectivă. Dacă sunt mai puțini de 25 de elevi, atunci numărul de locuri disponibile se calculează ca diferență între 25 și numărul de elevi existenți în clasă în anul școlar 2016-2017”.
În procedură se mai arată că unitățile de învățământ vor trebui să trimită inspectoratelor școlare județene listele cu locurile disponibile pentru înscrierea direct în clasa I, iar termenul limită a fost 19 februarie. Informațiile cu privire la locurile disponibile vor fi puse la dispoziția părinților de unitățile de învățământ prin afișare la sediul unității și pe site-ul acesteia, în cazul în care unitatea are site propriu, dar și prin publicarea pe site-ul inspectoratului școlar județean.
Conform unei situații a Inspectoratului Școlar Județean în Bihor sunt 128 de unități de învățământ (școli, licee, colegii, centre școlare de educție incluzivă) vor înscrie elevi în clasa 0 pentru anul școlar 2016 – 2017. Din acestea 18 sunt în Oradea, iar cu limba de predare în română sunt 17 și una exclusiv în limba maghiară (Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”). Din cele 17 unități școlare din Oradea cu predare în limba română, șase vor avea și clase cu limba de predare maghiară (Școala Gimnazială „Ioan Slavici”; Școala Gimnazială „Lucreția Suciu”; Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”; Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”; Școala Gimnazială Nr.11; Școala Gimnazială Nr.16).
Pe proprie răspundere
Părintele poate depune o singură solicitare, indiferent că este școala de circumscripție sau orice altă unitate de învățământ aflată pe lista unităților cu locuri disponibile. În solicitare, părinții, tutorii sau reprezentanții legali ai copiilor vor menționa cauza amânării înscrierii în învățământul primar.
Depunerea solicitărilor de înscriere se face doar direct la unitatea de învățământ. Solicitările vor fi verificate și centralizate de fiecare școală în parte și transmise ISJ pentru avizare. Dacă la o școală numărul cererilor este mai mare decât numărul locurilor disponibile, înscrierea copiilor se va face între 11 și 16 martie, însă pe baza unor criterii generale și specifice de departajare stabilite de ISJ, în limita locurilor disponibile. Prioritate vor avea copiii care aparțin circumscripției școlare respective.
Înregistrarea solicitărilor de înscriere în clasa I a copiilor care îndeplinesc condițiile cerute a început din data de 22 februarie și se va încheia în 28 februarie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!