Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la sprijinul cuplat, atât vegetal cât și zootehnic, unde, spre exemplu la cartofi sămânță, suma primită pe hectar de fermieri ajunge la peste 23.000 de euro. Numărul mic de fermieri care s-au încadrat la plata sprijinului cuplat a crescut considerabil cuantumul acordat pe hectar sau pe cap de animal. Există însă și scheme pentru care sumele rămân neatinse, cum este cazul viermilor de mătase, unde nu beneficiază de banii europeni niciun fermier.
Sunt 27.000 de euro, adică 119.275,20 de lei, pentru sprijinul cuplat acordat fermierilor care cresc viermi de mătase. Pentru campania 2015 însă, banii alocați pentru această schemă se pierd, pentru că niciun fermier nu a depus cerere. Nici în 2016 nu există vreo cerere depusă pentru creșterea viermilor de mătase.
Condiții
Fermierii trebuie să achiziţioneze cutii de câte 10 grame de ouă de viermi de mătase/cutie de la unităţi autorizate sanitar-veterinar, din care se obţin minimum 15 kg gogoşi crude de mătase. Să aibă încheiat un contract de livrare cu o unitate de procesare/operator din domeniu pentru minimum 15 kg gogoşi crude pentru fiecare cutie de 10 grame de ouă de viermi de mătase eclozionabile. Unitatea de procesare/operatorul din domeniu are ca obiect de activitate comerţul gogoşilor de mătase şi/sau pregătirea fibrelor şi filarea fibrelor textile şi/sau producţia de ţesături. SCZ se acordă pentru viermii de mătase aferenţi unei producţii minime de 15 kg gogoşi crude/cutie de ouă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!