Autorităţile se bâlbâie atunci când sunt întrebate despre funcţionarea târgurilor şi oboarelor din judeţ. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, Viorel Lascu, a uitat ceea ce a citit săptămâna trecută în faţa primarilor din judeţ la Comisia consultativă, iar primarii sunt confuzi: unii vorbesc de existenţa pestei porcine în judeţ, iar alţii de suspiciuni de gripă aviară, care e totuna cu prevenirea, în opinia unora. Doar după numeroase demersuri şi insistenţe am reuşit să obţinem datele de interes public referitoare la funcţionarea târgurilor.
Târguri închise
Nouă targuri de animale „îşi sistează imediat activitatea”, comunică DSV Bihor, fiindcă nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar. Târgurile din Bratca, Alesd, Batăr, Vadu Crişului şi Căpâlna „prin amplasare nu corespund cerinţelor de mediu, pot funcţiona eventual pentru vânzarea cerealelor”.
La Marghita şi Suplac, târgurile sunt „parţial amenajate, dar nu sunt autorizate până în prezent”. La Brusturi, „târgul de animale nu are nici o amenajare, iar la Oşorhei, administratorul nu a prezentat nici un interes în vederea evaluării condiţiilor”, se arată în acelaşi comunicat.
Sub ameninţarea închiderii, peste câteva zile, funcţionează târgurile din Ceica, Tincaşi Sălard. Primarul din Ceica, Florin Corb, spune că piaţa rămâne, deocamdată, deschisă pentru ovine şi cabaline.
„Avem un termen pentru amenajarea pieţei, care expiră peste două săptămâni. Am avut un control din partea DSV şi ne-au spus că trebuie să facem separeuri, acoperiş, birou pentru medicul veterinar. Lucrările sunt în valoare de 100 milioane de lei. Nu ne-a spus nimeni de amenzi, doar că se va închide târgul dacă nu suntem în standarde”, ne-a declarat primarul.
La limită
Nici târgurile din municipiile Salonta şi Beiuş nu îndeplinesc decât „condiţii minime de funcţionare”, se arată în comunicatul DSV. Chiar dacă nu a participat la întâlnirea cu autorităţile sanitar-veterinare, viceprimarul din Cefa, Mihai Hotea, spune că autorităţile din comună au termen până în august să facă amenajări. „Am făcut licitaţia pentru împrejmuirea târgului. Trebuie să facem un filtru decantor pentru utilaje şi căruţe, o platformă cu birourile agentului şi a medicului veterinar, susţine viceprimarul.
Deocamdată, piaţa de alimente şi îmbrăcăminte rămâne deschisă. Ştiu că păsările şi porcii nu vor mai putea fi comercializaţi. Am auzit că e problemă cu pesta porcină în judeţ”. Afirmaţiile viceprimarului se bat însă cap în cap cu comunicatul DSV în care se specifică negru pe alb că „târgul din Cefa nu are amenajările necesare, se suspendă imediat activitatea”.
Condiţii
Funcţionarea târgurilor este admisă în zone în care pe o rază de 20 km nu evoluează boli infectocontagioase majore: febra aftoasă, pesta porcină clasică. Normele DSV prevăd ca după fiecare zi de târg incinta să fie curăţată şi dezinfectată.
La categoria „condiţii de amenajare” este prevăzut, printre altele, ca „târgul să fie aşezat la marginea localităţii, pe teren salubru, care nu reţine apele provenite din averse şi dejecţii, accesul în târg să se facă pe o singură poartă prevăzută cu dezinfector rutier, târgul să aibă rampă pentru încărcarea şi descărcarea animalelor şi loc izolat şi împrejmuit pentru animalele depistate bolnave, suspecte de boală sau sechestrate din alte motive”.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!