La fel ca în alte circa patru cazuri din ultimii ani înregistrate în spitalele de stat din Bihor, cazul fetiţei de cinci ani, decedată după ce a fost internată la secţia de infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, pare că nu se vrea a fi rezolvat. Sau mai exact, asupra tragediei întâmplate, unii medici, cu carnet sau nu de partid, încearcă să deturneze atenţia opiniei publice, împroşcând cu noroi în familia îndoliată. Asta nu doar în detrimentul părinţilor ci şi în detrimentul sistemului sanitar bihorean de stat, creând impresia că toate secţiile de spital şi toate cadrele medicale sunt incompetente.
S-a trezit vorbind
Aşa se face că la o conferinţă de presă politică organizată vineri, 28 mai 2010, deputatul PSD, dr. Sonia Drăghici, de altfel reputat medic infecţionist, a ajuns să vorbească, fără să o întrebe vreun ziarist, despre cazul micuţei Patricia Vanesa. Potrivit declaraţiilor deputatului (declaraţii înregistrate de jurnaliştii prezenţi), părinţii ar încerca să speculeze şi să obţină bani de la spital, fiindcă de pe urma micuţei nu mai pot. Fără să aducă nicio dovadă, doctoriţa fostă directoare a secţiei în discuţie (secţie care până nu demult era spital) şi ajunsă deputat, a declarat că fetiţa ar fi de fapt copilul sirianului Mustafa Aktaa, fost patron la Jurnal bihorean şi om de afaceri, care, chipurile, ar fi alimentat familia micuţei cu 3.000 euro lunar. Rămaşi fără mina de aur, părinţii ar încerca acum să stoarcă bani de la doctoriţele de la secţia de infecţioase care au internat-o pe micuţă şi care s-au ocupat de ea.
Mai mult, doctoriţa dă cu băţul în baltă declarând că medicii de la infecţioase au procedat ca la carte, atâta doar că la secţia cu pricina nu există compartiment de terapie intensivă. Însă tocmai acest punct sensibil nu a fost detaliat de doctoriţă, manevrele de terapie intensivă fiind cele care ar fi salvat-o pe micuţă, dacă doctoriţa de gardă ar fi chemat mai repede în ajutor un echipaj de urgenţă şi fetiţa ar fi ajuns la un spital cu terapie intensivă.
Ce nu se spune?
Niciunul dintre factorii sanitari de decizie din spital, din mediul politic sau al vreunei autorităţi nu a avut curajul deocamdată să spună că de fapt în spital nu erau medicamente aproape deloc şi timp de circa trei ore de la alterarea stării de sănătate, fetiţei nu i s-ar fi dat nimic. Astfel, părinţii şi celelalte rude internate ale micuţei au cumpărat majoritatea medicamentelor. Mai rău, în unitate nu erau nici măcar seringi, branule şi ace subţiri, de perfuzie, aşa încât părinţii au cumpărat toate cele necesare numai ca micuţa să se facă bine. Ceilalţi internaţi şi-au cumpărat din afara spitalului Biotix, Nospa, Triferment, săruri minerale.
Surse din spital spun că de fapt unitatea are doar niscaiva datorii curente (de circa 5 miliarde lei vechi) şi că dispune de circa 25 de miliarde lei vechi de la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor şi cu toate acestea, managerul spitalului nu a binevoit să cumpere pentru secţiile unităţii medicaţia trebuincioasă până nu a intervenit tragedia.
Diversiune!
Cum cazul micuţei scoate la iveală şi de această dată neajunsurile sistemului sanitar, deputatul Drăghici a ieşit vineri „la înaintare” cu acuze grave şi nejustificate, bazându-se pe unele acte din spital, care de fapt nu există. Astfel, doctoriţa Drăghici a cutezat să inducă ideea că medicii nu sunt vinovaţi pentru moartea Patriciei şi că aceasta suferea de fapt de o boală cronică, fiind internată de curând la spital, pe secţie de pneumologie, cu astm bronşic.
Realitatea este însă că micuţa Patricia nu a avut nicio boală cronică şi că, la fel ca orice alt preşcolar din ziua de azi, mai răcea şi făcea roşu în gât. În perioada 27 martie – 3 aprilie, ea a fost internată şi tratată cu profesionalism de dr. Matei. Fetiţa a avut însă laringo-traheită, adică roşu în gât şi nicidecum pentru tratarea vreunei afecţiuni cronice, aşa cum a încercat deputatul Drăghici să insinueze.
Disperare
Cazul fetiţei a deranjat probabil multe persoane din lumea medicală întrucât, spre deosebire de altele, similare, când ghinionul a făcut ca părinţii şi rudele persoanelor decedate din vina cadrelor medicale să fie săraci lipiţi pământului, să nu aibă bani de avocaţi şi să nu aibă nici atât de multă putere încât să ceară cu glas puternic înlăturarea din sistemul medical a cadrelor medicale învinuite că ar fi ucis pacienţi.
Patricia a murit exact acum o săptămână, medicii de la Infecţioase trimiţând-o cu Ambulanţa la Spitalul de Copii, prea târziu, când micuţa intrase deja în comă şi când nimeni din urgentiştii profesionişti de la Ambulanţă şi Spitalul Curteanu nu a mai putut să o salveze. Zdruncinaţi de durere, părinţii au părăsit Spitalul de Copii în jurul orei 7:00, iar în jurul orei 9:00, au revenit la secţia de infecţioase şi pentru că mama şi alte rude erau şi ele acolo internate, dar şi pentru a transmite opiniei publice că unicul lor copil a fost lăsat să moară. Părinţii s-au prezentat cu un avocat, prieten de familie, fapt ce a deranjat foarte mult se pare atât personalul medical din spital cât şi unele persoane din mediul politic. Aşa se face că până şi dr. Drăghici a interpretat prezenţa avocatului ca fiind o dovadă că părinţii vor să jupoaie medicii de bani.
Actele
Pentru că nu vor ca imaginea micuţei să fie terfelită şi vor ca cei care, spun ei, le-au omorât fetiţa, să nu mai omoare şi alţi oameni, părinţii ne-au pus la dispoziţie actele care dovedesc faptul că micuţa nu beneficia de o pensie alimentară de 3.000 de euro, că fetiţa nu e copilul omului de afaceri Mustafa Aktaa, şi mai ales că părinţii nu vor să obţină foloase materiale în urma tragediei.
Mama şi tatăl Patriciei ne-au relatat ieri, cu actele pe masă, că numele fetiţei era în curs de modificare – în Scorţe şi că „acel Aktaa” se numeşte Darwish şi e un nepot de-al lui Mustafa Aktaa. „Pe Mustafa nu l-am văzut nici măcar o dată”, spune mama care a informat că fetiţa, născută în 12 octombrie 2004, a avut primul certificat de naştere completat la rubrica numele tatălui cu numele lui Aktaa Darwish. Aceasta a fost doar o conjunctură de ajutorare la momentul respectiv atât a mamei, cât şi a lui Darwish, dar chiar în aceeaşi lună, Aktaa Darwish a dat o declaraţie notarială din care reiese că nu e tatăl biologic al fetiţei, că nu are niciun drept asupra fetiţei, nicio pretenţie şi mai ales nicio obligaţie materială. În 13 martie 2006 se încheie divorţul dintre mama fetiţei şi Aktaa Darwish, sentinţa definitivă precizând că divorţul se încheie „fără obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere” a micuţei Patricia.
Sentinţa de paternitate este dată în 31 martie 2006 şi în noul certificat de naştere al micuţei, nu mai figurează numele Aktaa. Sentinţa din 10 martie 2010, pentru ca Patricia să poarte numele tatălui ei, Scorţe (Sorin) este cu greşeli – la prenumele Vanesa (în sentinţă era greşit scris Vanessa) şi data anului de naştere a tatălui Scorţe – la fel, era greşită. Părinţii au depus cerere pentru rectificare şi din 23 aprilie puteau să refacă din nou certificatul micuţei Patricia pentru a o trece pe numele tatălui ei Scorţe. Însă chiar atunci micuţa s-a îmbolnăvit şi în 24 aprilie a decedat.
Farmacie
Prin urmare, părinţii se declară oripilaţi de declaraţiile făcute de către deputatul Drăghici şi ţin să sublinieze, vizavi de unele aprecieri care li s-au făcut, că nu au legătură nici cu Aktaa Mustafa, că micuţa nu a fost niciodată bolnăvicioasă, că nu a fost internată pentru astm bronşic ci pentru roşu în gât. Cât despre condiţiile de acasă, micuţa Patricia se putea considera un copil fericit. Dincolo de părinţii care o adorau, casa şi camera ei erau curate ca o farmacie şi pline de viaţă. Tatăl Sorin Scorţe, care era tot timpul cu ea şi îi îndeplinea orice dorinţă, ne-a spus cu regret că n-a mai apucat să îi monteze televizorul pe perete ca să poată face loc pe birou pentru laptopul pe care l-a cumpărat special pentru Patricia. Casa în care micuţa a trăit este încă plină de suflul micuţei, părinţii lăsând camera fetiţei lor, cu jucăriile şi cu hăinuţele aranjate ca şi cum Patri ar fi încă acasă.
Otilia Sandor
Uite salmonella, nu e salmonella!
Update: A murit cu zile la spital?!
Fetiţă de cinci ani decedată inexplicabil la Secţia de Boli Inefcţioase a Spitalului TBC
Citiți principiile noastre de moderare aici!