www.graphs.ro
O hartă a șpăgii la nivel național a fost realizată de platforma Graphs.ro, informațiile prelucrate sunt chiar datele furnizate Ministerului Sănătății de pacienți, în urma aplicării unui chestionar cu întrebări care permit răspunsuri cu „Da” sau „Nu”.
În luna martie, 605 de persoane din Bihor a răspuns la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, din care 11 cu „Da”. Procentul de 1.82% plasează Bihorul peste media națională, de 1.61%.
Spre comparație, Clujul are 0,71%.
În februarie, însă, Bihorul s-a înroșit – procentul de 2.31% a fost mult peste media națională a lunii, de 1,81%. Roșu respectiv roșu închis este culoarea pentru județene cu corupție mare în spitale.
A trebuit să cumpărați medicamente?
Întrebările la care au mai putut răspunde pacienții sunt „Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?”, „Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?”, „Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?”, „A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?”, „Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?” sau „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”
86,51% dintre pacienții care au răspuns ar recomanda spitalul bihorean în care au fost tratați altor persoane, media națională este de 87,01%.
La întrebarea „A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?”, 14,98% de bihoreni au răspuns cu „Da”, media națională este la 14,3%.
Statisticile pentru martie arată că personalul medical din Teleorman ar fi cel mai corupt la nivel național, cu 8.11% de pacienți care se plâng că li s-a cerut șpagă.
La polul opus, județele Covasna, Brașov, Sibiu sau Alba înregistrează procente de sub 1%. Datele complete, pentru fiecare județ în parte, sunt disponibile pe site-ul Graphs.ro
[eadvert]
Trimite articolul
XMedici spagari care condiționează actul medical trebuie condamnați la închisoare pentru 10 ani, că sa dispară acest obicei nemernic care îi discreditează ca oameni mizerabili și ticăloși, din păcate startul prin ministerul sănătății nu face nimic în acest sens pentru că toți miniștrii sănătății din 99 încoace au fost și ei spagari ticăloși care nu trebuiau să ajungă niciodată miniștri.
Dacă am dat, nu am fost refuzat!
Nu mi-a cerut nimeni, niciodată șpagă în spitale sau oriunde altundeva la medic, dar dacă am dat nu am fost refuzat. Nici măcar de formă. Și am dat pentru că așa sunt eu, fraier și cu bun simț…
In oraghea e dezvoltare imensa de 14 ani. Aici vin medicii la pacienti cu plicul ca sa le multumesca ca au ales spitalul cel mai dezvoltat!
-
L-ai avut primar pe Filip de exemplu.câte mandate? fă comparație fraiere.
-
“fraiere” si cate onduri europene erau disponibile atunci? Pentru firmulitzele plii( a se citi pnl), evident, ca doar nu spre beneficiul oamenilor de rand.
-
Fraiere eu, o duci mai bine dupa 14 ani? Ai salar mai mare, taxe msi mici? Cexsi fraiere ai poduti di porfir, poti sa dormi sub pod fraiere
-
nu stam rau nici noi 🙁
faceti public cei ce ati dat, cat si cui, ce circumstante
game over
cel dintai spagar la judetean – hozan si gasca de ortopezi.
urmeaza maternitatea – nimic fara spaga, de la infirmiere, la asistente si medici.
-
Nici nu se uita la tine Hozan daca nu i-ai dat spaga.Intreaba in gura mare ” de ce l-ati internat pe asta”?
La maternitate de pilda nu te baga in seama daca nu mergi la cabinetul private a doctorului cu care urmezi sa nasti. Deci si asta ii un fel de spaga. Nu dau nume deoarece nu vreau sa fac cuiva rau care mi-a adus pe lume baietelul, dar nu mi se pare corect. Ar trebuii data o lege in care daca esti medic la stat sa nu ai dreptul si la cabinet privat.