Ministerul Mediului a anunțat, miercuri, lansarea unui program pentru protecţia mediului intitulat „Vinerea Verde-Stop! Azi, maşina stă pe loc!”.
[eadvert]
„Vinerea Verde este un program pe care îl lansăm, o inițiativă cetățenească. Datorită faptului că din ce în ce mai mult se constată această presiune asupra mediului înconjurător, presiune exercitată de fiecare cetățean prin amprenta de carbon pe care o lăsăm cu toții în urma noastră prin activitatea noastră zilnică. Cea mai importantă parte a acestei amprente vine din mobilitate. În proporție de peste 60%, poluarea aerului este cauzată de trafic”, a precizat ministrul Tanczos Barna.
Voluntar
Motiv pentru care Ministerul Mediului dorește să instaureze în România Vinerea Verde, ca o inițiativă voluntară prin care invită toți cetățenii să renunțe vinerea la deplasarea clasică cu mașina personală și să aleagă mijloace mai puțin poluante, poate chiar cu ampretă zero, nepoluante, bicicletă, trotinetă, mersul pe jos sau mijloacele de transport în comun.
Semnalul va fi dat de angajații instituțiilor publice de la nivel central și local, din România, printr-o mobilizare fără precedent. Minimum unul din patru angajați ai fiecărei instituții publice din România va veni la locul de muncă altfel decât cu autoturismul personal.
Ministrul Mediului a spus în conferinţa online care a avut loc ieri că va cere autorităților locale ca transportul public să fie gratuit vinerea, tocmai pentru a încuraja oamenii să se deplaseze astfel.
„Vom discuta cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru ziua de vineri. Cred că am avea un impact pozitiv”, a punctat el.
Trimite articolul
XO inițiativă cu efect echivalent cât un strigăt în cosmos, adică tinde spre zero.
Nu se face referire la mașini electrice sau “plug-in hybrid” (cele și cu motor termic, dar încărcabile și de la sursă externă de curent). Acestea nu mai sunt ecologice? Doar transportul în comun (în special autobuzele diesel) că duce X oameni nu unul singur?
Știu că energia electrică cu care se încarcă mașinile electrice este format doar în procent de 15% din surse regenerabile (hidro+solar+eolian). În acest caz și dacă am o bicicletă electrică trebuie să pedalez să fiu 100% ecologic. Hai să fim serioși. Am o mașină hibrid pe GPL. Sigur poluez mult mai puțin decât cei care au TDI fără catalizator. Să meargă ei cu tramvaiul (șanse 0, nu îi obligă nimeni).
Spiritul ecologic la noi are puțini susținători. Și n-ai pe cine să convingi să educi atâta timp cât copiii văd de la părinți cum aruncă paharul de McD și ambalaje fast food pe geamul mașinii, cum traversează pe unde li se taie ori pe roșu și parchează cum li se rupe mai tare de șmecheri cocălari. C
nd se va inventa brățara care pentru fiecare prostie te “amendează” cu o electrocutare poate vom vedea oameni mai cuminți.
-
Masinile electrice nu sunt mai ecologice ca si cele cu motor termic asta daca privesti problema la nivel planetar caci prin ele se muta doar locul poluarii prin africa, china si pe fundul oceanelor!
Ca in “Epoca de Aur”.
Astia sint mai rai decit CEusescu si PCR (nu testu fals pentru covrig)
De asta nu erau masini in oras azi , era pustiu orasul, nu stiam de ce nu vad masini pe strazi
Chiar dacă sunt vulgar,mă piş pe ecologia voastră.
-
Atât!
Si vom avea gratuitate la tramvaie, bus-uri in ziua de vineri? Si se vor tripla mijloacele de trasport/ frecventa curselor, ca sa poata face fata la volumul mare de oameni?
Daca ar da primariile transport gratuit vinerea. Eu zic ca ar avea un impact pozitiv si eu unul as renunta la masina pentru 1 zi.
-
Ma bucur de entuziasmul tau.
Daca o zi pe saptamana cei ce nu folosesc OTL ar apela la acest serviciu ar vedea de ce se plang cei ce il folosesc. Aici nu ma refer la calitate, confort samd. Hai ca la autobuze e cat de cat OK in anumite zone, dar la tramvai dezastru.
Cateva exemple:
– sa stai 15-20 de minute dupa tramvai si cand in sfarsit vine vezi ca dupa el mai vine inca unu sau doua, iar apoi iar pauza.
– in weekend sa nu poti merge de la Crisu de ex direct in Decebal
– si cel mai groznic la autobuze, e sa stii ca in statia de unde il iei trebe sa plece de la X si 14 minute, si ajuns acolo sa iti dai seama ca de 2 minute a plecat, nu a avut chef sa astepte programu, asa ca mai stai 15-20 de minute pan la urmatoru. Asta daca nu e din ala din 30de min sau din ora in ora-
Oradea Mare – Smart City.
-
Mai lăsați o și cu Smart City asta. Gargară multă și schimbări deloc
-
-
acum nu toti suntem bugetari sa ne permitem masini electrice mai tantos!
Renunt daca ma cara in carca un magar din primarie, sunt destui si nu fac nimic, taie frunza la caini! P.S. Am 90 de kg la 1.90, nu-s nici pulanar si nici bugetar, sa am doua maji.